Stor brandrisk stoppar skogsmaskiner

Uppdaterad
Publicerad

Just nu står skogsmaskiner runt om i länet stilla på grund av den höga brandrisken. Värmen har gjort att det är extremt torrt i skog och mark och skogsföretagen har fått vidta åtgärder.

– Vi har börjat med att ställa ner markberedningen som är steget före plantering. Sen har vi även stoppat grotskotningen. Det är framförallt där vi har gammalt hyggesavfall som vi har den största brandrisken, säger Lars Axelsson, virkesområdeschef på Mellanskog södra Värmland.

Det råder nu brandrisk 5E i skogen, vilket är den högsta som finns. Det här gör att vissa avverkningar måste ställas in och maskiner står stilla.

Och det är en ovanlig situation som skogsföretagen står inför i år, när det redan är så torrt och varmt.

Skogsbränder i Värmland

– I augusti, september brukar det vara torrare i markerna. Men den här tiden på året får vi nog säga att det är ovanligt, säger Lars Axelsson.

Planteringar skjuts på framtiden

Mellanskog i Värmland har fyra till fem skogsmaskiner som inte är i arbete på grund av brandrisken just nu. De ser inte samma risk vid gallring av granskog. Däremot vidtar de åtgärder som att undvika att jobba i steniga områden och de kör utan kedjor och band på maskinerna.

Kan det här få några konsekvenser för skogsägarna?

– Ja, en direkt konsekvens är ju att markberedningen måste stoppas och därmed kommer en del planteringar få flyttas fram ett år kanske eller så får man ta det till hösten. Det blir ju en kostnad som både drabbar skogsägare och företagare, säger Lars Axelsson.

Högre säkerhetstänk

Den stora skogsbranden i Västmanland 2014 orsakades av en gnista från en skogsmaskin då man höll på med markberedning av ett kalhygge. Så sent som i lördags startade även en skogsbrand på ett hygge av en skogsmaskin, utanför Filipstad vid Svartsången.

Den här situationen påverkar entreprenörerna som får arbeta mer nätter och morgnar för att kunna utnyttja daggen i skogen.

De har också höjt säkerhetstänket.

Mathias Andersson som kör gallringsmaskin har fått vidta säkerhetsåtgärder för att minska brandrisken. Foto: SVT

– Vi har med vattendunk och två extra brandsläckare och sedan stannar vi kvar en timme längre som brandvakt och kollar läget så att det inte brinner någonstans, säger Mathias Andersson, skördarförare på Rooth Skogsvård.

Känner du oro när du jobbar för att du ska starta en brand?

– Det är klart att man gör det, det är ju så torrt just nu. Det är ju inte så konstigt om man känner oro, säger Mathias Andersson.

– Det finns ju fördelar också, det är ju torrt och fint i markerna och det bär bättre. Så helst vill vi ju inte ställa ner heller då och industrin behöver ju alltid virke, avslutar Lars Axelsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Värmland

Mer i ämnet