Skogsskiftet vill betala markägare för att spara skogen – i tio år

Uppdaterad
Publicerad

Vad är mest klimatsmart – att bruka eller bevara skogen?

Det västsvenska startup-företaget Skogsskiftet landar någonstans mittemellan. De vill ”hyra ut” avverkningsmogna skogspartier, i tio år.

Företagets idé är att koppla samman skogsägare med personer, företag eller institutioner som vill betala för att ”hyra” skog i tio år. Lite som en ny form av klimatkompensation.

Men, i stället för att kompensera genom nyplantering av skog utomlands så vill Skogsskiftet spara den skog som redan finns, här i Sverige.

– Poängen är att göra någonting för klimatet nu, direkt, säger Johannes Söderqvist från Arvika som är koordinator på startup-företaget.

”Tio år vi har på oss”

Vad som händer med skogen efter tio år är upp till skogsägaren.

Varför bara tio år?

– Man kommer även kunna teckna längre kontrakt, om man vill, men just nu är det tio år man pratar om att vi har på oss, för att komma till rätta med de värsta effekterna av klimatförändringarna, säger Johannes Söderqvist.

Han refererar, bland annat, till FN:s klimatpanel IPCC som bedömer att den globala temperaturökningen kommer passera 1,5 grader redan om 10-20 år, såvida utsläppen inte börjar minska, snarast.

Ekonomisk vinst

Skogsskiftets idé presenterades först i branschtidningen ATL och sedan dess har flera skogsägare nappat. Nu återstår att ro i land avtalen med köparna, vilket enligt Johannes Söderqvist inte är långt borta.

Exakt hur den ekonomiska kalkylen kommer se ut är svårt att gå in på i dagsläget, men tanken är att skogsägaren i slutändan ska gå med vinst. Enligt Johannes Söderqvist ska ersättningen, på ett ungefär, motsvara räntekostnaden för ett banklån som är lika stort som värdet på den sparade skogen.

I klippet ovan förklarar han skillnaden mellan ”vanlig” klimatkompensation och deras metod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.