Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Carin Söderlind, initiativtagare och ordförande Trinity Karlstad, berätta i klippet vad skolprojektet betytt för henne och hur hon bli mottagen när hon kommer till byn. Foto: Privat/SVT

10-årsjubileum på skola i Nepal som startades av Karlstadsförening

Uppdaterad
Publicerad

2011 stod förskolan och skolan i bergsbyn Malagiri i Nepal färdig. Initiativtagare var bland andra Karlstadsbon Carin Söderlind och föreningen Trinity Karlstad.

– De har fått en annan syn på utbildning och vi fått väldigt god kontakt med byborna, de litar på oss, säger Carin Säderlind.

Carin Söderlind är mycket engagerad i hjälpprojekt i Nepal och hon var den som tillsammans med buddhistmunken Geshe Pema Dorjee tog initiativet att bygga förskolan och skolan i Malagiri, några mil utanför huvudstaden Kathmandu. Under åren är det är många värmlänningar som bidragit och alltjämt bidrar till skolan, exempelvis till lärarlöner.

– Det är viktigt att man vet att pengarna kommer fram och används på rätt sätt, säger Carin Söderlind.

”Vi kommer tillbaka”

I år fyller Janchup Pre-primary School i den fattiga byn Malagiri tio år. Skolan tar emot 60 barn och även om det finns problem att lösa på skolan så anser Carin att föreningen lyckats.

– De ser att vi kommer tillbaka och att vi kan sitta på ett skitigt golv tillsammans med dem och äta ett kokt ägg, de känner att vi accepterar dem. Byn kan kanske själva driva skolan om tio år.

Hör Carin Söderlind, initiativtagare och ordförande Trinity Karlstad, berätta i klippet vad skolprojektet betytt för henne och hur hon bli mottagen när hon kommer till byn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer