Foto: TT

Skolinspektionen: ”Har inte vågat spekulera”

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionens generaldirektör är lättad över Högsta förvaltningsdomstolens beslut om stängningen av Lundsberg.

– Vi är naturligtvis både lättade och positiva till att högsta förvaltningsdomstolen delar den uppfattning som vi har hävdat genom hela den här processen. Så här har vi ju jobbat så länge Skolinspektionen har funnits, säger Ann-Marie Begler som är generaldirektör på Skolinspektionen.

Ann-Marie Begler säger att det är en styrka för alla Sveriges elever att det nu finns ett tydligt ansvar för huvudmännen när det gäller att motverka och förebygga kränkningar som sker i anslutning till skolan. Men hon säger också att hon inte varit säker på hur utfallet av Högsta förvaltningsdomstolens granskning skulle bli.

Lundsbergs skola

– Frågan har ju gått ända upp i högsta instans och vi har hela tiden tyckt att vi lämnat in ett väl genomarbetat överklagande, men det har varit svårt att spekulera. Ska jag vara helt ärlig har jag inte vågat spekulera alls, säger Ann-Marie Begler.

Vad innebär beslutet för Skolinspektionens framtida arbete?

– För oss innebär det att vi kommer jobba precis som vi alltid har gjort, vi har ju gjort precis den här tolkningen av skollagen. Vi kommer fortsätta granska Lundsberg och andra riksinternat enligt den granskningsmodellen som vi har, säger Ann-Marie Begler

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lundsbergs skola

Mer i ämnet