Foto: SVT

Skutbergets vänner kritiska till planerna på en Muminvärld

Uppdaterad
Publicerad

Trots att föreningen Skutbergets vänner har försökt att ha en dialog med Karlstads kommun om utvecklingen av Skutberget, så menar de att kommunen gett kalla handen. Planerna på en Muminvärld, som presenterades under tisdagen, är föreningen starkt kritiska till.

– Vi har behandlats på ett ganska skamligt sätt av kommunen. Vi har hållits åt sidan och inte bjudits in till några samtal. Det vi har fått höra från politikerna är detsamma som de sagt till er journalister: ”Det kan jag inte uttala mig om”, säger Owe Nordling.

Han är styrelseledamot för intresseföreningen Skutbergets vänner, som i dag har runt 250 medlemmar och jobbar för att bidra till aktivering och utveckling av Skutbergsområdet. Föreningen menar att de flera gånger försökt få kontakt med kommunens representanter, men blivit avvisade.

– Dialogen vi velat ha har de gått förbi. Dialog och samråd är som kommunen ägnat sig åt. De lägger fram ett förslag som de försvarar till sista bloddroppen, säger Owe Nordling.

”Ett logistiskt jätteproblem”

När Karlstad kommun under tisdagen presenterade planerna på en Muminvärld kom det som en överraskning för föreningen, som menar att om planerna blir verklighet så kommer det innebära flera problem.

– När First camp vill dubbla sin beläggningen på campingen samtidigt som kommunen räknar med 200 000 besökare under 14 veckors tid, hur ska alla få plats? Var ska folk parkera? Och hur ska det gå när alla ska samsas på vägen som går in och ut från Skutberget? Det kommer att bli ett logistiskt jätteproblem, säger Owe Nordling.

Samlas till ett möte

Men föreningen vänder sig också mot valet av plats för Muminvärlden. De menar bland annat att motionsslingorna behöver dras om och att mycket av det som barnfamiljer utnyttjar i dag kommer att försvinna.

– Man tar i anspråk de ytor som är runt omkring motionscentralen. Det är barnbadet, badklipporna och båtiläggningsplatsen. Mycket av det som är ämnat för att vara familjens badplats kommer ju att försvinna, säger Owe Nordling.

Föreningen Skutbergets vänner kommer under tisdagskvällen att hålla ett sedan tidigare planerat möte med representanter för en Facebookgrupp, Värna Skutbergets friluftsområde, för att diskutera om att gå ihop. Men efter dagens besked från kommunen kommer man att diskutera planerna på Muminvärlden. Peter Sörensen är talesperson för Värna Skutbergets friluftsområde:

– Låt oss hoppas att man inte riktigt har tänkt färdigt. Skutberget är en oas för själen och en tillflyktsort för människor som vill bege sig ut i naturen för att koppla bort från det kommersiella, inte för att möta det kommersiella, säger Peter Sörensen, Skutbergets vänner.

Är det inte bra för Karlstad att få hit besökare och utveckla staden?

– Jätte bra, någon annanstans. I Mariebergsskogen skulle det passa jätte bra. Det har ingenting ute på Skutberget att göra och det tror jag att de kommer få erfara också.

Men icke kommersiell säger du, First Camp driver ju camping redan nu på Skutberget?

– Ja, men campingen är ändå relativt icke-kommersiell. De där verksamheterna kan leva i symbios så länge de inte börjar inverka på alla de andra aktiviteterna där ute på Skutberget.

Men en Muminvärld skulle inte kunna leva i symbios med friluftsområdet?

– Nej, jag tror inte det. Absolut inte på det sättet som man nu föreslagit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet