Ernst Erlanson, tävlande för Ingesund Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nordisk tävling i att spela piano

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds Nordic piano competetion på Ingesund i Arvika. Det är Nordens största tävling i klassiskt pianospel med 35 deltagare.

Ernst Erlandsson studerar på Ingesund och är en av de 35 tävlande som är med i årets upplaga av tävlingen. Han är en av fem tävlande från Ingesund. Om sina chanser att vinna vill han inte spekulera så mycket.

– Jag tror inte så mycket jag försöker bara göra mitt allra bästa.

Ernsts förberedelser är minutiösa. Först ett par timmar i ett övningsrum – sedan gäller det att hitta rätt mentalt inför framförandet.

– Jag brukar gå in i mig själv En sak som jag brukar göra är att jag bestämmer vad jag ska tänka och känna inför varje stycke. Jag brukar låtsas att jag ska gå upp på scenen och så försöker jag komma in i rätt karaktär. Så gör jag det ett par gånger för varje stycke, säger Ernst Erlanson.

”Pianon är som vin”

Flygeln som ska användas i tävlingen kommer från en av världens mest ansedda flygeltillverkare. Den fraktades in från Leipzig i Tyskland i onsdags och har nu fått acklimatisera sig och blivit stämd. Under måndagen kom också Ingbert Blüthner, ägare i tredje generation till flygelfabriken, för att lyssna. Hans flyglar är kända för sitt lite annorlunda ljud.

– Det är som med vin. Det finns rött och det finns vitt vin. De vita vinernas instrument är lite krispiga och har ett hårdare ljud. De röda vinernas pianon, dit jag räknar våra instrument är, mjukare och rundare i ljudet, säger han.

Nordens bästa pianister

Det är åttonde gången tävlingen anordnas men det är första gången i Arvika. Malmö, som tidigare har varit värd, kunde inte genomföra tävlingen i år och nu är det i Arvikas som årets vinnare ska koras.

– Vi är så otroligt glada att kunna bjuda in 35 av Nordens bästa pianister hit. Det blir en jättespännande vecka, säger Julia Mustonen-Dahlqvist, professor i klassiskt pianospel.

Tävlingen pågår hela veckan. De 35 tävlande ska bli tre som sedan spelar om segern under söndagens final.

Hur tävlar man i pianospel?

– Man tittar på professionella kunskaper ganska mycket Det är jätteviktigt hur personen kan hantera instrumentet och vad personen kan berätta med musiken för publiken. Den personen som har mest av båda begåvningarna att spela instrumentens bra och att också prata med publiken genom musiken. Den personen söker vi, säger Julia Mustonen-Dahlkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer