Tingvalla 1919 – från SM-dagarna Foto: IF Götas arkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

SM på Tingvalla för 100 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

SM i friidrott var en av de första tävlingarna när Tingvalla IP i Karlstad öppnade 1919. Sedan dess har flera SM-tävlingar hållits på arenan.
I år sluts cirkeln med 100-årsjubileum och avtackning av Tingvalla IP eftersom det ska byggas en ny friidrottsarena på Sannafältet.

Det är ett historiskt arrangemang som tar plats i Karlstad. SM i friidrott var en av de första tävlingarna på arenan när den invigdes för 100 år sedan.

– Det var stort. Det hade varit mycket prat om att friidrotten skulle få en egen arena. Man hade ju hållit till vid Malmtorget,  som var något av en marknadsplats då. 1919 fick Karlstad arrangera SM och det byggde bland annat på att Karlstad hade haft stora framgångar i SM i friidrott 1918. Men det krävdes att det fanns en arena, säger Anders Borgström, senior rådgivare i IF Göta.

Anders Borgström har i hela sitt liv varit engagerad i IF Göta och deltagit i de stora arrangemangen. Och innan dess hans pappa, bandyspelaren Erik ”Pampen” Borgström.

– Min pappa var med som nioårig liten gosse och bar vatten till de aktiva. Alla aktiva hade varsin spilta i de gamla kreaturstallarna, säger Anders Borgström.

Blev klart i sista minuten

Många blev djupt engagerade i att Karlstad kunde få en anläggning. Bidragen var många och arenan var färdig samma morgon som SM skulle invigas.

– Det hamrades flitigt in i det sista, säger Anders Borgström.

När tävlingarna skulle börja var allting klart. Göta deltog, inte med samma succé som året innan, men ändå med tre guld, ett silver och tre brons.

Endast män deltog, bland andra Massa Lind  som tog två SM-guld i slägga.

Massa Lind – vann 1919 två SM-guld på hemmaplan och blev året därpå dubbel OS-medaljör (silver o brons i slägga resp. vikt) Foto: IF Götas arkiv

– Man kan ju betrakta detta som stadens huvudarena med många arrangemang, ett antal SM i friidrott och arena för bandy bland annat när bandy-allsvenskan startade 1931, säger Anders Borgström.

Årets SM blir troligen det sista på Tingvalla IP. En ny friidrottsarena ska byggas och 100-åringen Tingvalla har då gjort sitt som SM-arena.

– Det dröjer säkert några år innan den står helt färdigt, men det här är kanske det sista riktigt stora arrangemanget, säger Anders Borgström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingvalla 1919 – från SM-dagarna Foto: IF Götas arkiv
Massa Lind – vann 1919 två SM-guld på hemmaplan och blev året därpå dubbel OS-medaljör (silver och brons i slägga resp. vikt) Foto: IF Götas arkiv
Dan Waern 100 meter 1959 Foto: IF Götas arkiv