Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I köket på Lillerudsgymnasiet experimenteras det ofta och gärna med Värmlands lantvete, hör mer i klippet. Foto: SVT

Värmlandsvetet går hem i köket på Lillerudsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Än så länge finns Värmlandsvetet inte att köpa i vanliga affärer. Men i köket på Lillerudsgymnasiet utanför Karlstad testar köksansvarige Imed Lahouel ofta och gärna den nygamla lantvetesorten som odlats på gården. Han använder den i alltifrån bröd och pannkakor till gröt.

– Pannkakor blir frasigare med det här vetet, säger Imed.

Maten som Värmlandsvetet används i är mycket populär bland eleverna. När det till exempel serveras mannagrynsgröt som är tillagad med Värmlandsvete måste köket göra en större sats gröt än när man använder vanliga mannagryn. Och frallor gjorda på det lokala lantvetemjölet har alltid en strykande åtgång.

Hör köksansvarige på Lillerudsgymnasiet i klippet berätta om vad man kan använda Värmlands lantvetemjöl till och vad som skiljer sorten från vanligt vete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.