Småknattar lär sig amerikansk fotboll genom lek och bus

Publicerad

Kan småbarn träna amerikansk fotboll? Ja, i alla fall om du frågar Carlstad Crusaders, som startade upp sin verksamhet för 3 till 7-åringar på söndagen. Tanken är att barnen ska få en aktiv start i livet och ha kul tillsammans.

– De ska få möjlighet att få röra sig och ha kul tillsammans och ta in de möjligheterna som de har i den här åldern, som öga-handkoordination och så vidare, säger Robert Sundberg, som ansvarar för barngruppen som kallas Play 60.

Hinderbanor och rörelsebingo

Play 60 startade alltså på söndagen och pågår till slutet på april. Träningarna börjar med en lättare uppvärmning för att sedan övergå till en slags rörelsebingo och därefter en hinderbana med inbyggda rörelsemönster för amerikansk fotboll. Barnens föräldrar är också ombytta och deltar tillsammans med sina barn.

– Vi har en målsättning att erbjuda hela stegen från tre-års ålder till livslångt idrottande och vi såg en brist i erbjudandet för de allra yngsta. Även yngre barn gillar att röra sig och träna i grupp tillsammans men andra barn, och i detta upplägg får vi även föräldrar engagerade i en form av tidig ledarskapsträning vilket kan bli fantastiskt då det råder ledarbrist i många föreningar idag, säger Robert Sundberg, som också är Carlstad Crusaders klubbdirektör.

Hör 5-åriga deltagaren Felicity och tränaren Robert berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer