• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

SMHI utökar varningarna inför Dennis

Uppdaterad
Publicerad

Ovädret Dennis med centrum söder om Island rör sig mot Sverige. SMHI har utfärdat varningar om snödrev, kraftiga regn och höga vattenflöden på många håll i landet.

Lågtrycket, som i Storbritannien fått namnet Dennis, drar in med vindar som kan komma upp i 25 meter per sekund och stora regnmängder. På sina håll kan det komma 30—40 millimeter regn.

Hårdast lär det blåsa på Västkusten.

– Det kommer att vara mycket hårda vindbyar och stora regnmängder, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Ovädret, som ännu inte klassas som en storm i Sverige, kommer att fylla på redan fulla sjöar och vattendrag i södra delarna av landet vilket gör att det finns risk för översvämning. SMHI varnar för höga vattenflöden i bland annat Västra Götaland, Skåne, Småland och Östergötland.

I den sydöstra delen av Värmland väntas mycket hårda vindbyar på 21-24 m/s, under söndagen. Det är risk att grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan också innebära problem för höga fordon, enligt SMHI.

Samtidigt drar vinden upp vattennivåerna längs stora delar av den svenska kusten, särskilt i Norra Kvarken och Bottenviken. Kulmen nås natten mot måndag.

Varningar för hård vind och snödrev har nu också utfärdats i de norra fjälltrakterna, bland annat i Jämtland, Lappland och Norrbotten. Fler varningar kan bli aktuella under dagen, Jon Jörpeland nämner bland annat att regn kan falla på kalla vägbanor och snabbt frysa.

Ovädret väntas påverka landet fram till på måndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer