Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Anna Skogstams tips i klippet om hur man ska tänka som småbarnsförälder. Foto: Maria Krums Vabins/SVT, Christine Olsson/TT

Många RS-fall i Värmland – smittskyddsläkaren uppmanar barnföräldrar till försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att Värmland har högst antal fall av RS-virus per capita i hela landet. Smittskyddsläkaren Anna Skogstam tror att smittspridningen kommer vara fortsatt stor under de närmaste veckorna.

Från säsongstart fram till vecka 47 hade Värmland 33 konstaterade RS-fall per 100 000 invånare, jämfört med Örebro som hade 8 fall.

Varför smittspridningen är större i Värmland menar Anna Skogstam kan ha och göra med sjukvårdens vilja att provta barn som söker för luftvägssymtom.

– Det är ju årstiden i sig som gör att det ser ut såhär, men det kan vara så att värmländsk sjukvård provtar barn i större utsträckning.

Även äldre drabbas

Anna Skogstam poängterar att RS-viruset även kan drabba de äldre.

– Vi ser också att äldre personer riskerar att bli ganska svårt sjuka med RS-virus så det är inte bara spädbarnen, men det är ju det som är mest nu.

Hör Anna Skogstams tips i klippet om hur man ska tänka som småbarnsförälder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.