Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren Ingemar Hallén berättar i klippet om långa arbetsdagar och många frågor från allmänheten under pandemin. Foto: Maria Haglund/SVT

Smittskyddsläkare Ingemar Hallén minns första covidfallet i Värmland: ”Nu är det allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart tre år sedan smittskyddsläkaren Ingemar Hallén fick telefonsamtalet som kom att ändra både hans planer på pension och livet för alla värmlänningar under lång tid. Första fallet av covid-19 bekräftades i mars 2020 efter en skidresa till Italien.

– Då insåg jag och mina medarbetare på smittskydd att nu är det allvar, då var det bara att kavla upp ärmarna.

Ingemar Hallén blev som smittskyddsläkare ytterst ansvarig inom regionen för informationen om covid-19.

Munskydd och visir, testning, restriktion på vårdboenden och maxantal besökare på evenemang – frågorna haglade från både vårdpersonal, myndigheter och kommuner. Hallén och hans kollegor tvingades ofta fatta snabba beslut trots knapphändig information.

– Det var en jättestor utmaning skulle jag säga, säger Ingemar Hallén.

– Kände du att det var rätt beslut hela tiden eller fanns det saker du kunde ångra?

Hör Ingemar Hallén svara på den frågan i klippet.

Upp till 80 timmar i veckan

Inte sällan jobbade han 70, ibland 80 timmar i veckan.

– Det var den mest intensiva perioden i mitt yrkesliv. Jag försökte avsluta med en kvällspromenad och lyssna på klassisk musik.

Ingemar Hallén blev en offentlig person och igenkänd, det hände att folk kom fram till exempel i matbutiken och pratade om pandemin.

– Det var lite obekvämt ibland men ganska okej ändå.

Insjuknade efter Norgesemester

Efter två pandemiår lämnade han över till kollegan Anna Skogstam, nu jobbar Ingemar Hallén bara 25 procent. Och inte ens smittskyddsläkaren själv klarade sig från covid-19, efter en resa till Lofoten i somras insjuknade han och hans fru.

– Jag tänkte asch då, även vi. Men jag var inte särskilt orolig, vi var fullt vaccinerade och vi blev inte heller svårt sjuka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.