Snart blir Sigge arbetslös

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska vi till Hammarö och träffa Sigge som betyder mycket för gymnasiesärskolans elever. Men Sigge blir snart arbetslös.

– Hej hästarna, säger Nina Olsson när hon öppnar dörren till stallet. Hon går går gymnasiesärskolans naturbruksprogram på Hammarö.

När hon går in för att hälsa på Sigge har hon några av sina klasskompisar i släptåg. 17-årige Sigge är en norsk fjordhäst. Och han ska precis börja jobba.

Fredagsreportaget

– Fjordingar är berömda för att de nafsas och bits, men Sigge han är så snäll så han bits inte. Han bara nafsar lite när han vill ha godis, säger Nina Olsson.

På naturbruksprogrammet läser eleverna alla kärnämnen, och utöver de får de välja inriktning. Antingen naturbruksteknik, djur eller, som eleverna i det här fallet: häst. Målet är förstås att lära sig rida, men det finns andra, kanske viktigare saker, som eleverna lär sig på köpet.

– De övar samarbete framför allt, de övar kontakt med djuren. Man får ta ansvar, och man får ta ansvar för någon annan än sig själv, för man måste ta hand om hästen och hästens behov i första hand. Det tycker jag är en bra utveckling, säger Annelie Holmér, som är lärare på naturbruksprogrammet.

Ida Karlsson är en av eleverna på naturbruk, och hon ser ut att trivas bra i stallet.Är det nånting i undervisningen som du tycker är speciellt bra?

– Hålla på med Sigge, säger hon.

– Det är min drömskola som jag har drömt om länge, säger Nina Olsson.

Vad har du lärt dig för något?

– Jag har lärt mig mer och mer om att köra med häst och vagn, det kunde jag nästan ingenting om när jag började här. Så jag har gjort stora framsteg tack vare Annelie, säger Sandra Christofferson, som också går naturbruk.

Två gånger i veckan har eleverna schemalagd lektion med Sigge. Då får de lära sig grunderna i ridning och körning med läraren Annelie Holmér.

– Jag hade aldrig suttit på en häst förut, så jag lär mig mer och mer, säger Johan Gustavsson.

– Det var läskigt i början, men sen blev jag mer och mer van, så då var det kul, säger han.

– Sigge är väldigt känslig som häst, man får varken dra eller klämma för mycket i benen, så att när man lär sig rida får man nästan göra det med tankens kraft och kommandon. Det gör att eleverna blir väldigt känsliga och lyhörda, säger läraren Annelie Holmér.

Men Sigge blir snart arbetslös. Från och med hösten 2012 tar Gymnasiesärskolans naturbruksprogram inte in fler elever, och de sista studenterna går ut våren 2015. Anledningen är att det är för få elever som söker till programmet.

– Jag tycker det är väldigt, väldigt sorgligt, för det här är världens bästa skola för särskoleelever, säger Nina Olsson.

Nu när naturbruk slutar så blir Sigge utan jobb. Tror du han ser fram emot pensionen?

– Ja, jag kan inte uttala mig om det. Jag kommer att leta efter ett ställe där han kan få jobba med det här som han är bra på, säger läraren Annelie Holmér.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredagsreportaget

Mer i ämnet