Foto: Claudio Bresciani/TT

Vaccinsamordnaren om första doserna:”Vi är väl rustade”

Publicerad

På en presskonferens under dagen kom beskedet att Sverige planerar att påbörja vaccinationen den 27 december. Värmland får 200 doser i den första leveransen.

Enligt Region Värmlands vaccinsamordnare Anders Nordmark är man redo för leveransen och man planerar att starta vaccinationen så fort som möjligt.

– Vi är beredda att starta redan på söndag. Det känns skönt på ett sätt att komma igång och testa det som vi planerat för. Det är även lite nervöst innan man testat det. Det är ett vaccin som kräver en del logistisk hantering med djupfrysnignen, säger Anders Nordmark.

Vaccineringen kommer följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning där personer på särskilda boenden står först i kön.

– Här måste vi med de 200 första doserna ta hänsyn till det logistiska då det inte går att sprida dessa doser över länet. Då är det bättre att till exempel sprida vaccinet på en population på ett större boende, säger Anders Nordmark.

I den första leveransen får Sverige totalt 10.000 doser. Kommande leveranser kommer vara större, upp till 80.000 doser per vecka.

-Vi är bra förberedda. Vi har vidtagit åtgärder för kapacitet och hålla vaccinet nedfryst. Vi tror att vi kommer kunna hålla en bra vaccinationstakt, säger Anders Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.