Längdskidfantaster i Koppom jobbar hårt

Publicerad

Männen i Sagesätra SK lägger ner många timmar, året runt, för att kunna erbjuda skidsugna fina längdskidspår mitt ute i skogen.

– Fritiden går åt till det, säger Stefan Bryngelsson, Sagesätra SK.

Hundratals värmlänningar jobbar ideellt med att fixa skidspår. En vinter som denna med mycket snö är det fler än vanligt som är i gång. Några som lägger ner många timmar på att skapa skidspår är Sagesätra SK. De håller till utanför Koppom, på myrmark och röjer, packar snö, skottar och drar spår.

– Vi gör inte bara spår. Vi är här på sommaren och kör med röjsåg, sätter upp pinnar. Det går många timmar åt det här, säger Per-Åke Olsson, Sagesätra SK.

Startade 1993

De började dra spår redan 1993, då med lånade saker men nu har de kunnat köpa utrustning tack vare bidrag från en Olav Thon-stiftelse. Alla jobbar heltid och spårar på fritiden.

– Eftersom andra tyckte det var roligt så utökade vi det här och satte upp ett vindskydd. Vi tänkte det kunde vara trevligt att kunna sitta och dricka kaffe och grilla, säger Mats Keller, Sagesätra SK.

”Nästan som Långberget”

Förhållandena på Sagesätra är enkla: här finns bara vindskyddet och skidspår. Men det avskräcker inte åkarna, snötillgången är god och folk hittar hit.

– En åkare sa att det var lika fina spår som på Långberget, det var verkligen kul att höra, säger Mats Keller. Han fortsätter:

– Det har kommit folk från Göteborg som har haft anknytning här, folk från Arvika, Töcksfors och även från Karlstad.

Fattig plånbok, rik själ

Ekonomin för föreningen är konstant dålig även om besökare som vill kan skänka en slant till skoterbränsle. Nej, här är det själen som får betalt.

– Det är hälsa bara att få vara här uppe. Naturen är väldigt fin, det är tyst och fint och man hör inga bilar, det är härligt, säger Per-Åke Olsson.

Istället för sommarstuga?

– Ja, ha ha ha, det är istället för en sommarstuga.

– Gemenskapen med de andra är a och o. Det är jätteroligt. Vi far hit till Vargboa och pratar och skrattar efter att vi kört skoter, säger Stefan Bryngelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.