Snusare har inte mindre karies

Uppdaterad
Publicerad

 Snusare har inte mindre karies än personer som inte snusar, det visar en avhandling vid Karlstads universitet.

– Vanligt svensk nikotinhaltigt snus är basiskt och höjer därför pH-värdet i munnen, vilket skulle kunna ha en gynnsam effekt mot syraattacker. Men våra kliniska undersökningar visar inget som bekräftar att snusare har mindre karies idag, säger Lena Hellqvist, universitetsadjunkt i oral hälsa vid Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Det finns en myt om att de som använder snus med nikotin har färre hål i tänderna, men den avfärdas av Lena Hellqvist, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och verksam vid Karlstad universitet. Hon har i sin avhandling studerat tandhälsan hos snusare.

– Å andra sidan har snusare inte mer karies heller, vilket delvis kan förklaras av den generellt förbättrade tandhälsan i landet och det dagliga bruket av fluortandkräm. Dock kan vi se att tobaksbrukare både besöker tandvården och rengör tänderna mer sällan än icke-brukare.

Avhandlingen försvaras vid en disputation den 2 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer