Snusare har inte mindre karies

Uppdaterad
Publicerad

 Snusare har inte mindre karies än personer som inte snusar, det visar en avhandling vid Karlstads universitet.

–Vanligt svensk nikotinhaltigt snus är basiskt och höjer därför pH-värdet imunnen, vilket skulle kunna ha en gynnsam effekt mot syraattacker. Men vårakliniska undersökningar visar inget som bekräftar att snusare har mindre kariesidag, säger Lena Hellqvist,universitetsadjunkt i oral hälsavid Karlstads universitet i ett pressmeddelande.

Detfinns en myt om att de som använder snus med nikotin har färre hål i tänderna,men den avfärdas av Lena Hellqvist, doktorand vid Sahlgrenska akademin,Göteborgs universitet och verksam vid Karlstad universitet. Hon har i sinavhandling studerat tandhälsan hos snusare.

– Åandra sidan har snusare inte mer karies heller, vilket delvis kan förklaras avden generellt förbättrade tandhälsan i landet och det dagliga bruket avfluortandkräm. Dock kan vi se att tobaksbrukare både besöker tandvården ochrengör tänderna mer sällan än icke-brukare.

Avhandlingen försvaras vid en disputation den 2 november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.