Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kenneth Forsman från Täby är en av dem som uppmanats av socialtjänsten att flytta till Filipstad. Foto: Lotten Engbom/Täby nyheter

Social dumpning: Kommunalråd uppvaktar ministern

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste åren har flera bostadslösa i Stockholmsområdet uppmanats av de sociala myndigheterna att flytta till Hagfors och Filipstad. I Hagfors rör det sig om minst 15 fall. Imorgon ska företrädare från de båda kommunerna träffa civilminister Lena Micko.

– Vi har kartlagt hur många fall det handlar om. De flesta är från 2018, det blev lite färre ifjol, men problemet lever kvar. Det är svårt att exakt veta hur många det är, det handlar om minst 15, säger Jens Fischer (OR) som är kommunalråd i Hagfors.

Det var med början 2018 som socialt utsatta i bl a Täby uppmanades att söka lägenheter där det fanns tomma bostäder.

Kommuner protesterar

Minst 15 sådana fall har Hagfors kommun noterat. Både Filipstad och Hagfors har protesterat mot att storstadsområden på det här viset för över kostnader på kommuner som redan har tuff ekonomi.

– De som kommer hit står långt från arbetsmarknaden, hamnar i försörjningsstöd och det kostar pengar för kommunen. Det är också ett problem för individen det handlar om, säger Jens Fischer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer