Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här väljs Johanna Söderberg (C) om till kommunstyrelsens ordförande, efter att Hans-Peter Jessen (S) tackat nej till att kandidera för posten.

Söderberg (C) och Nilsson sitter kvar i Edas kommunstyrelse

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Söderberg (C) sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande och den politiske vilden Hans Nilsson petas från 1:e vice ordförandeposten, men blir kvar i kommunstyrelsen. Det beslutade Edas kommunfullmäktige ikväll.

Kvällens sammanträde var en fortsättning på fullmäktige som hölls den 16 september, då det var tänkt att en ny kommunstyrelse skulle utses. Den officiella förklaringen har varit att den politiska ledningen behöver omorganiseras för att stoppa ett växande underskott. Hans Nilsson har dock menat att omorganiseringen varit ett försök att bli av med honom; kommunledningen ska ha sett honom som obekväm i bråket kring personalavdelningen.

Mötet ajournerades efter viss turbulens, då tre politiska vildar, med Hans Nilsson i spetsen, gick samman i ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna och krävde proportionellt val. På så sätt skulle de kunna säkra Hans Nilssons plats i styrelsen, vilket de nu alltså har lyckats med.

Jessen tackar nej

Under kvällen skulle också en ny ordförande för kommunstyrelsen väljas. Efter att tre ledamöter gått från HEL till politisk vilde fanns en möjlighet för oppositionen att gå samman och störta det nuvarande styret. Hans Nilsson föreslog oppostitionsledaren Hans-Peter Jessen (S), men han tackade nej.

– Jag tycker det är lite skakigt att kunna bli kommunalråd i min grupp på det här viset så jag tackar vänligen men bestämt nej till det här uppdraget, sa den föreslagna kandidaten under under mötet.

– Det är för mig obegripligt. För rösterna fanns där, säger Hans Nilsson om Jessens beslut.

Istället blev Johanna Söderberg omvald på posten.

Kristdemokraterna: 2

Centerpartiet: 7

Hela Edas lista: 5 (varav tre avhoppade)

Vänsterpartiet: 2

Socialdemokraterna: 10

Moderaterna: 4

Liberalerna: 1

Sverigedemokraterna: 4

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer