Det stora antalet självmord i Grums är ingen överraskning för Olle Carlesjö, som är ny kyrkoherde i pastoratet. Foto: SVT

Kyrkoherden Olle sökte sig till Grums för att jobba med problemen

Publicerad

Det stora antalet självmord i Grums är ingen överraskning för Olle Carlesjö, som är ny kyrkoherde i pastoratet.
– I Grums finns det problem, det här med suicide är ingen nyhet för mig, det var bland annat det som fick mig att vilja till Grums. Här finns saker att ta i, säger han.

Birgit Perhans, som är diakon i Grums, känner också väl till problemet. Kyrkan i Grums har till och med utvecklat rutiner efter självmord.

– Oftast kommer vi in i bilden när det redan har hänt, tyvärr. Det som sker då är att vi öppnar kyrkan för en enkel minnesstund, för vänner och kompisar. Under åren har det växt fram ett väl fungerande koncept, berättar hon.

Problem i Hagfors

Även om Grums har det högsta antalet självmord per 1000 invånare i landet de senaste tio åren, så ligger flera värmländska kommuner dåligt till när det gäller självmordsstatistiken. Hagfors finns till exempel också på kommunernas tio-i-bottenlista i landet.

Hammarö är däremot bland de kommuner i landet med lägsta självmordstalen, per tusen invånare.

”Fler borde träda fram”

Leif Haraldsson (S), som är kommunalråd i Grums, tycker att han står väl ensam som kommunpolitiker och driver de här frågorna.

– Åtta värmlandskommuner ligger lågt på listan, vi borde vara fler som träder fram och hjälps åt. Jag kan uppleva att jag är ganska ensam som kommunalråd i Värmland att diskutera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer