Foto: Andrea Ivares Berglind

Solberg junior i föräldrarnas fotspår

Uppdaterad
Publicerad

Han är egentligen för ung för att få sitta bakom ratten men har ändå lyckats vinna första rallytävling. 15-årige Oliver Solberg från Mitandersfors laddar nu för nästa start. Men först gäller det att få rektorn att bevilja ledigt från skolan.

– Man har ju max tio dagar ledigt per år och i år blir det svårt att hålla sig innanför den gränsen, verkligen. Nu i nian har vi nationella prov också, det blir svårt, säger Oliver Solberg.

Att göra klart grundskolan och köra sitt första mästerskap i rally kräver förstås planering. Pappa Petter har precis träffat rektorn

Läxa per e-post

– Jag har fått besked från rektorn nu om att du måste göra dina läxor. Jag får dem per e-post och när vi flyger till Lettland så tar jag fram telefonen och då har du dina läxor, säger Petter Solberg när han möter sonen i garaget.

– Vi lägger en plan för hela terminen nu, fram tills jag slutar, där vi ser hur det krockar och så. Men det är ingen fara, säger Oliver Solberg.

Dominant från första början

Han tog hem segern i juniorklassen i rallysprint i sin första tävling, kom tvåa i den öppnaklassen och sjua totalt med både två- och fyrhjulsdrivna bilar inräknade. Nu har han har ytterligare tävlingar som väntar.  

– Jag har väl sex tävlingar till då, en på snö och fem på grus. Jag har tänkt köra hela mästerskapet där, säger Oliver Solberg.

För ung för licens

Han har sedan tidig ålder hängt med familjen i rallydepåer och stått vid specialsträckor och hejat på sina tävlande föräldrar. Själv måste han dock vänta ytterligare ett år innan han kan få sin svenska rallylicens. Även i Lettland innebär hans ålder vissa begränsningar.

– Man får inte köra mellan sträckorna om man inte fyllt 16. Direkt efter sträckan så byter jag och kartläsaren sida så får jag läsa vägen fram till nästa sträcka eller till service, förklarar Oliver Solberg.

Rally i generna

Efter framgången i det lettiska rallymästerskapet så har Oliver Solberg visat att han, liksom resten av familjen kan konsten att köra fort.

Vem är hetast, du, mamma eller pappa?

– Mamma är bra, hon har ju slagit pappa på is. Men eftersom vi pratar om mig nu så säger jag att det är jag som är hetast!

Den nedärvda rallynerven går inte att missa när det gäller Oliver Solberg. I helgen kör han sin andra rallytävling, snart går han ur nian och gymnasiet står för dörren. 

– Det är många i klassen som ska gå natur och teknik och sådant men det är inget för mig.

Siktar på racingskola

Får han som han vill så kommer han in på racingskolan i franska Le Monde.

– Man kör racingbilar och så finns det vanliga rallybilar, sådana som de kör i franska mästerskapen, så jag satsar på det. Det är mer jag, det, säger Oliver Solberg om sina framtidsdrömmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.