För andra året ordnas nu sommarskola för nyanlända flyktingungdomar i Karlstad. Foto: SVT

Sommarskolan – ett steg i en snabbare integration

Uppdaterad
Publicerad

För andra året ordnas nu sommarskola för nyanlända flyktingungdomar i Karlstad. 150 ungdomar får läsa upp sina kunskaper för kunna söka till gymnasiet.

Under sju sommarlovsveckor fylls klassrum på Mariebergsskolan och på Tingvallagymnasiet i Karlstad av sommarskoleelever i åldrar från årskurs sju till och med gymnasiet. På schemat står högstadiebehörighet i olika ämnen, men också språkträning och integration och dessutom simundervisning.

-Jag går i sommarskola och det är kul, säger 13-åriga Zeta Sacanle från Filippinerna.

Hon har nu varit i Sverige i ungefär ett halvår och är nöjd med sommarskolan.

– Vi har olika aktiviteter i Karlstad och jag har nu lärt mig simma 200 meter.

13-åriga Zeta Sacanle kom till Sverige från Filippinerna för ungefär ett halvår sedan. Foto: SVT

Utvärdering visar på nöjda ungdomar

16-årige Habib Rezaei från Afghanistan vill läsa elektronik framöver.

-Jag har gått på Frödingskolan, men efter sommaren vill jag gå på Nobelgymnasiet, säger han.

25 handledare har rekryterats bland studenter på universitetets lärarutbildning och eleverna täcker in alla nyanlända flyktingungdomar i Karlstad och Hammarö.

-Utvärderingen efter förra sommaren visade att många ungdomar var nöjda och glada över sommarskolan, säger Alicia Pierrou, samordnare för sommarskolan i Karlstad.

Alicia Pierrou är samordnare för sommarskolan i Karlstad. Foto: SVT

Nu väntar tuff framtid

Erfarenheterna från tidigare sommarskola visade också att tiden för att integreras i den svenska samhället kortades med den här typen av intensiv sommarskola. För många av de här ungdomarna handlar det om att hoppa över flera skolår när de ger sig in i svenska skolan. En tuff framtid väntar i gymnasiet.

-Ja, absolut. Vi vill ju ge dom alla förutsättningar som vi kan, för att det ska underlätta för dom. Därför har vi mycket skolarbete, mycket svenskundervisning. Men vi ser att det är viktigt att komma in i det svenska samhället också och får se vad som finns i Karlstad och Värmland och få nyttig samhällsinformation, säger Alicia Pierrou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.