Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunal i Säffle strider för kombiavtal – sover på torget för att protestera

Strider för avtal – sover på torget i protest

Publicerad

I natt kommer behandlingspersonal inom LSS-verksamheten i Säffle att sova på Kanaltorget intill kommunhuset. Syftet är att protestera mot att kommunen återigen vill diskutera det lokala kombinationsavtalet.

Behandlingspersonalen inom LSS-verksamheten i Säffle har sedan 1995 ett lokalt avtal som ger de anställda mer betalt nattetid än vad de skulle ha haft med det centralt förhandlade avtalet, bilaga J.

Det lokala avtalet, kombinationsavtalet, har dock varit uppe i diskussion ett antal gånger sedan 2013 och de senaste åren har avtalet förhandlats ett år i taget.

”En jättebra idé”

Nu är kombinationsavtalet uppe på bordet igen och medlemmarna i fackförbundet Kommunal strider ännu en gång för att få behålla sitt avtal. Denna gång genom en nattlig protest.

– Vi har prövat med demonstrationståg och möten med arbetsgivare och politiker och så där. Nu kom det här upp som en idé och det tyckte vi var jättebra, så nu kör vi, säger Susanne Skoog, behandlingspersonal. 

Inga beslut fattade

Under kvällen, natten och morgonen kommer det vara en del aktiviteter som tal och teater vid tälten på Kanaltorget och Susanne Skoog hoppas att protesterna kommer att ge resultat.

– Det här kanske får upp både öra och öga i fler kommuner där man kämpar mot det här, och framförallt här i Säffle då, säger hon.

Socialchefen i Säffle Karin Krönenstedt har tidigare sagt till SVT att inga beslut ännu är fattade i frågan om kombinationsavtalet men att man strävar efter en långsiktig lösning där både arbetstagare och arbetsgivare är nöjda.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här håller LSS-personalen sin nattliga protest

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer