Spännande besked väntar för niorna

Spännande besked väntar för niorna

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan får drygt 3.300 värmländska elever i nian besked om de kommit in på det gymnasieprogram de valt i första hand.

Eftersom årskullen, det vill säga antalet elever, är färre i år än de senaste åren, har de flesta som är behöriga fått sitt förstahandsval.

Det finns många program att välja bland. Många har tvekat länge inför valet, men när SVT Nyheter Värmland pratar med elever på Centralskolan i Arvika verkar det inte som att arbetsmarknaden efter gymnasiet spelar så stor roll för eleverna.

Framtidsyrken få söker

– Nej, det måste vara något jag tycker är roligt, säger Alexander Ståhl klass 9 C, och berättar att han vill gå samhällsprogrammet med sikte på media.

Praktiska program lockar färre

Och de högskoleförberedande programmen lockar precis som de gjort de senaste åren mer än de praktiska. Några praktiska program riskerar till och med att läggas ner. Till exempel har industri och vård-och omsorgsprogrammet på flera orter få sökande i år.

– Det är lite synd, tycker Christina Westberg, gymnasiesekreterare med Arvika, Eda, Årjäng, Torsby, Munkfors och Hagfors som arbetsområde och konstaterar att det är bra program och att det är lätt att få jobb direkt efter examen.

Men om inte fler söker industriprogrammet i till exempel Arvika under omvalsperioden kommer det inte att starta till hösten. Inte heller vård- och omsorgsprogrammet i Årjäng kommer att starta till hösten. 

Teoretiska populärast

Riktigt populärt är däremot naturvetenskapliga programmet i Torsby. Där kan det till och med bli så att man startar två klasser eftersom det finns 55 förstahandssökande till de 30 platser som finns på programmet idag. Även fordon/transportprogrammet på Södra Viken utanför Sunne är riktigt populärt med 67 sökande till 32 platser.

Och även om de teoretiska programmen är populärast, ser en del av eleverna fram emot att få ett arbete direkt efter gymnasiet.

– Jag ska läsa handelsprogrammet, då tror jag att jag har ganska lätt att få jobb direkt efter gymnasiet, säger Emma Bergfjord i klass 9 C på Centralskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidsyrken få söker

Mer i ämnet