Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värmländskt lantvete är ett kulturspannmål som börjat odlas igen. Foto: SVT

Bortglömt Värmlandsvete får nytt liv på Lillerudsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en näve frö från genbanken av en näst intill bortglömd sorts vete. Utsädet räckte till några kvadratmeter – men till hösten hoppas man på Lillerudsgymnasiet, utanför Karlstad, kunna skörda omkring tre ton värmlandsvete.

Trenden med surdegsbak har ökat intresset för gamla spannmål. Ölandsvete, dalavete – och nu också Värmlandsvete som har tagit ny fart. Värmlandsvetet är ett höstvete, till skillnad från till exempel dalavete som är ett vårvete.

Från den lilla näven med utsäde har man på Lillerudsgymnasiet under några år lyckats få det att räcka till en hel hektar.

Värmlandslimpa

Skörden av Värmlandsvete har de första åren framförallt använts på Lillerudsgymnasiet. Men ett litet hantverksbageri i Hjulsjö, strax utanför Värmlandsgränsen, har också tagit upp det i sin produktion och bakar en speciell Värmlandslimpa ett par dagar i veckan.

– Vi är det första bageri att baka av Värmlandsvetet på 100 år. Vi gör ett grovt och lätt syrligt formbröd på vetesurdeg med stor karaktär, berättar Märta Westling, på bageriet Hjulsjö 103. 

Djupare rötter

– Värmlandsvetet har djupare rötter vilket gör att det lättare tar upp näring och behåller fukt bättre än de moderna sorterna, berättar Anders Westlund, biologilärare på Lillerudsgymnasiet.

Starta klippet ovan för att höra Anders Westlund berätta mer om Värmlandsvetets nydebut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer