Trenden med surdegsbak har ökat intresset för gamla spannmål. Ölandsvete, dalavete – och nu också Värmlandsvete som har tagit ny fart. Värmlandsvetet är ett höstvete, till skillnad från till exempel dalavete som är ett vårvete.
Från den lilla näven med utsäde har man på Lillerudsgymnasiet under några år lyckats få det att räcka till en hel hektar.
Värmlandslimpa
Skörden av Värmlandsvete har de första åren framförallt använts på Lillerudsgymnasiet. Men ett litet hantverksbageri i Hjulsjö, strax utanför Värmlandsgränsen, har också tagit upp det i sin produktion och bakar en speciell Värmlandslimpa ett par dagar i veckan.
– Vi är det första bageri att baka av Värmlandsvetet på 100 år. Vi gör ett grovt och lätt syrligt formbröd på vetesurdeg med stor karaktär, berättar Märta Westling, på bageriet Hjulsjö 103.
Djupare rötter
– Värmlandsvetet har djupare rötter vilket gör att det lättare tar upp näring och behåller fukt bättre än de moderna sorterna, berättar Anders Westlund, biologilärare på Lillerudsgymnasiet.
Starta klippet ovan för att höra Anders Westlund berätta mer om Värmlandsvetets nydebut.