Tre containrar med skogsbrandsutrustning finns hos MSB. Foto: SVT

Specialverktyg skickas från skogsbrand till skogsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många bränder i sommar. Banvallar och skogsområden har brunnit i det varma, torra vädret – bränder med andra behov av släckningsutrustning. På MSB i Kristinehamn väntar speciell utrustning för skogsbrandbekämpning att skickas iväg till nästa brandplats.

På centrallagret i Kristinehamn och på 13 depåer runt om i landet finns utrustning för att ha hand om oljeutsläpp, sanera kemikalier, bekämpa översvämningar och skogsbränder. Det har varit ett tufft år hittills. Utrustningen är välanvänd.

– Senast i går gick det ut tre depåer till skogsbränder i landet, säger Robert Hjalmarsson, depåansvarig på Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.

Depåns tre containrar innehåller pumpar med hög kapacitet, grenrör och 2,3 mil slang Foto: SVT

Depåns tre containrar innehåller pumpar med hög kapacitet, grenrör och 2,3 mil slang. Det handlar om extrautrustning till de lokala räddningstjänster, som bekämpar skogsbränderna. Framförallt är det utrustning för att få fram vatten till bränderna.

– I regel blir det så stort när det blir skogsbrand, säger Robert Hjalmarsspon och fortsätter:

– Det går fort och bränderna sprider sig hastigt. Det här är en hjälp och sedan kan vi ju ta hjälp av flygplan och helikoptrar också om det krisar till sig ordentligt.

Över två mil slang finns ihoprullade i depån. Foto: SVT

– På bara några timmar kan utrustningen vara på väg till de räddningstjänster som behöver den.

Framförallt innehåller depån utrustning för att få fram vatten till bränderna. Foto: SVT

Och depån är under ständig förändring.

– Vi drar slutsatser efter släckningsarbetena. Efter storbranden i Västmanland till exempel så kompletterade vi med ännu mer slang i depåerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.