Foto: Storyspot

Spöken i mobilen i Forshaga

Publicerad

Under jullovet erbjuder Forshaga kommun lokala spökvandringar – i ungdomars mobiltelefoner.
– Det kryper lite i kroppen när man står på en kyrkogård och lyssnar. Det är lite tvetydigt vad som är sant och inte, säger Anna Nilsson, kultur- och fritidssamordnare i kommunen.

Fem specialskrivna berättelser, med bakgrund ur Forshagas historia, finns genom appen Storyspot tillgängliga från och med den 21 december. Det handlar om gamla lokala otäcka historier och övernaturliga myter, som ska vara spännande och ge en inblick i hur livet kunde vara förr. Man kan lyssna hemma eller samtidigt som man utforskar platserna där sägnerna ska ha skett.

Oklar död på fabrik

Syftet är att väcka intresse för orten och för berättande hos unga.

– Det finns till exempel en man som dog på en fabrik och det är oklart hur han dog. Jag har själv lyssnat och varit ute på platserna, det är jätteintressant och spännande, säger Anna Nilsson.

Historerna är:

  • Galna Hilma på Lövedsvägen
  • Spökvakten i Trysils gamla fabrik
  • Nedre Ulleruds kyrka
  • Bergsgårdens sorgebarn
  • Kokla på Milbråten

Spökvandring

Bakom berättelserna står historikern och podcastaren Linda Segtnan. Spökvandringen riktar sig främst till unga från 10 år men även till vuxna. Spökhistorierna kommer finnas tillgängliga under jullovet och hela 2019.

Dessutom anordnas en gemensam spökvandring den 3 januari i Forshaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer