Lån för fritiden

Publicerad

Precis som du kan låna böcker gratis på biblioteket ska du kunna låna skidor, skridskor eller gympaskor till dina barn.

Den idén fick diakonen Carina Haak för ett tag sedan och nu håller hon på att förverkliga den i Deje under namnet Fritidsbanken.

Skidor, pjäxor, skridskor, ridstövlar, fotbollsskor, hjälmar, danskläder och inlines står uppradade på bord i lokalen på Krokvägen i Deje och Carina Haak plockar i lådor och påsar. Idén fick Carina när hon läste om en familj i Karlstad som hade köpstopp under ett år.

– Tanken är att ungdomar ska kunna röra på sig mer utan att det ska kosta så mycket och det spar på miljön när vi inte måste köpa nytt hela tiden utan kan låna, förklarar hon.

Fritidsbanken har blivit ett projekt som ska drivas i samarbete mellan kyrkan, Forshaga kommun och Ett öppnare Värmland.

Roger Nilsson, chef på Forshaga kommuns arbetsmarknadsenhet är mycket positiv till projektet.

– Dels så tycker vi det är roligt att utveckla nya saker som är till gagn för kommuninvånarna, framför allt barnfamiljer. Och det här kommer öka möjligheten för unga att utöva idrotter som de kanske har begränsat möjlighet till annars, säger Roger Nilsson.

Fritidsartiklar efter säsong

Insamlingen har precis börjat. Tack vare en del bidrag har de kunnat köpa nya skridskor, men tanken är att det mesta som lånas ut ska vara saker som folk har skänkt. Allt tänkbart som har med sport och fritid att göra tas emot i såväl barn- som vuxenstorlekar.

– Just nu är det vintersport som är aktuellt, men så småning kommer vi också ta emot och låna ut cyklar, berättar Carina Haak.

När öppnar ni?

– När vi har fått in tillräckligt mycket saker, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer