SSU-kongress igång i Karlstad CCC

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, öppnat sin 40:e förbundskongress. I år möts de på Karlstad CCC.

– Jag tror och hoppas att klimat- och miljöfrågorna är det som vi kommer debattera mest, säger förbundsordförande Philip Botström.

250 ombud från de 26 SSU-distrikten samlas i helgen i Karlstad för förbundskongress. De ska enas om förbundets framtida politik, organisatoriska strategier och välja förbundsordförande och förbundssekreterare.

Nuvarande ordförande Philip Botström, från Filipstad, har haft posten sedan 2015 och föreslås av valberedningen bli omvald även i år.

Vill gå hårdare fram i miljöfrågor

Philip Botström tror och hoppas att klimat- och miljöfrågorna blir de hetaste debattämnena under helgen.

– Det är de viktigaste frågorna för unga och den största utmaningen för vår generation att tackla så det tror jag vi kommer diskutera mycket.

Philip Botström anser att partiet måste ta ett helt nytt grepp om miljöfrågorna.

– Jag tycker att S borde axla rollen som Sveriges största klimatrörelse. Vi måste visa alla unga som är oroliga för klimatet att vår röda dröm, den är också grön och det är det vi ska prata om på den här kongressen.

Vilka konkreta förändringar vill du göra då?

– Vi måste ställa om hela samhället. Det handlar både om att sätta ambitiösa mål, minska utsläppen inom flera sektorer, men också ge ekonomiska möjligheter för vanligt folk som bor på landsbygden eller med låga inkomster att faktiskt vara med i den här omställningen.

Vilka motioner hoppas du ska gå igenom?

– Ja, det kommer bli en het debatt om förbundsstyrelsens förslag, om hur vi ska minska flygets utsläpp och hur vi ska kunna använda offentlig upphandling på ett bättre sätt och hur vi ska kunna bygga mer billiga gröna bostäder och bygga ut kollektivtrafiken – det är helheten jag hoppas att vi ska samla stöd för, säger Philip Botström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.