Arbetsledare Marie Balderud förklara hur vattnet renas och blir ultrarent Foto: SVT

Förskolor och skolor i Karlstad städas med avjoniserat vatten

Uppdaterad
Publicerad

På Södra Råtorps förskola och skola städar man med bara vatten – ultrarent vatten – sen ett år tillbaka.

– Jag tycker det blir mycket renare, säger Christina Backman som är ekonomibiträde inom städ och kök på skolan.

Vattnet renas genom ett filter som avjoniserar det tar bort kalk, klor, salt och andra mineraler från vattnet.

De avjoniserade vattenmolekylerna, med positiva och negativa laddningar, söker då upp nya partiklar att binda sig till – i det här fallet skräp.

Foto: SVT

Enligt tillverkaren fungerar det så att när vattnet dras över golvet följer smutsen med – utan att lämna en beläggning av kemikalier efter sig.

– Fördelarna är att vi tänker på naturen och får bort så mycket som möjligt av användningen av kemikalier, säger arbetsledaren Marie Balderud.

Den nya städmetoden är en del i Karlstads kommuns miljöprogram och utöver Södra Råtorp används den även på skolorna Råtorpsskolan, Fredricelundsskolan, Skåre centrums förskola och Hultsbergsskolan.

Kemikalier vid magsjukeutbrott

Men, kemikalierna är inte borttagna helt och hållet. På vissa ställen, till exempel i badrum och kök, är de fortfarande nödvändiga för att få helt rent.

Om till exempel magsjukan skulle bryta ut kan det också behövas kemikalier för att få bukt med virus- och bakteriespridning.

– Då måste vi ju få bort allt vad bakterier heter, säger Marie Balderud.

Framkallar inte allergier

Efter ett års städning med bara vatten konstaterar Marie Balderud att det inte uppstått några problem med ökad smittspridning.

– Vi inte har sett någon skillnad i att barn skulle bli sjukare eller så. Det är snarare så att vi inte kan framkalla allergier med det här vattnet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.