Ann-Christine Svensson, enhetschef för Kilsbostäders lokalvård och lokalvårdaren Sandra Dahlén har sett ett bra resultat av testen med bioteknologiskt rengöringsmedel som innehåller mjölksyrebakterier Foto: Kils kommun

Städning med bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Kilsbostäder har provat att städa med bakterier istället för kemiska medel och ser bara fördelar. Det förbättrar arbetsmiljön för personalen och det ser dessutom ut att ha blivit renare med det bioteknologiska rengöringsmedlet.

Sedan i maj förra året har det pågått ett pilotprojekt hos Kilsbostäder med att ersätta städprodukter som innehåller kemikalier med ett bioteknologiskt rengöringsmedel som innehåller mjölksyrabakterier. Kilsbostäder har inspirerats av Malmöbostäder som har använt metoden under flera år.

– Det blir mer lättstädat och ger en bättre arbetsmiljö för städpersonalen, säger Ann-Christine Svensson som är enhetschef för Kilsbostäders lokalvård.

Renare i trapphus

Kilsbostäder har framförallt testat städningen med bakterier i trapphus och har konstaterat fler positiva effekter.

– Vi har märkt själva att det är tydlig skillnad – att det ser renare ut. Bakterierna fortsätter att ”städa” upp till fem timmar, förklarar Ann-Christine Svensson.

Det biotekniska rengöringsmedlet kostar mer än de vanliga städprodukterna men Ann-Christine Svensson säger att svinnet är lägre eftersom städvatten i hinken som inte gått åt kan sparas till nästa dag. Bakterierna ”fungerar” i flera dagar.

Målet städa helt utan kemiska medel

På sikt hoppas Kilsbostäder kunna byta till bioteknologiska städmedel i alla offentliga lokaler i kommunen.

– Vi utökar efterhand och alla våra rengöringsmedel skulle kunna ersättas med bakterier eller kemfritt städ oavsett var vi städar, menar Ann-Christine Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.