Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Stadsmissionen startar socialt bibliotek

Publicerad

Ett socialt bibliotek med alltifrån böcker och filmer till tidningar och sällskapsspel öppnar idag på Karlstads kyrkliga stadsmission. Tanken är att bjuda de gäster som kommer till stadsmissionen på lite mer än det absolut nödvändigaste.

Stadsmissionen tar emot gäster i alla åldrar från olika sociala förhållanden med skiftande behov. De som kommer frågar inte bara efter mat. De behöver också kläder och gärna något att sysselsätta sig med.

– Den ekonomiska utsattheten är märkbar. Maten ökar i pris och de mest utsatta har ofta varken råd eller ork att göra något mer än bara vara. Bara överleva dagen. Därför vill vi på stadsmissionen, förutom mat, även erbjuda enklare sysselsättning, säger Marie Björklind, verksamhetschef på Stadsmissionen.

Inget krav på återlämning

Idén att starta ett socialt bibliotek kom när Stadsmissionen fick några kassar med böcker som gåva. Än så länge handlar det om en bokhylla med böcker, filmer, pussel och spel som lånas ut utan krav på att man ska lämna tillbaka det lånade.

– Vi har hemlösa som hämtar böcker och de kan känna sig trygga med att det inte gör något om boken blir blöt. Och vi har gäster som inte har råd med att streama film och då kan de låna filmer här. De kan behålla den man verkligen vill ha och lämna tillbaka andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.