Foto: SVT

Stålbad väntar Eda trots skattehöjning

Publicerad

Trots en skattehöjning på 50 öre i Eda kommun väntar nerdragningar i den kommunala verksamheten.

– Situationen är väldigt tuff, annars skulle jag aldrig ställa mig bakom en skattehöjning, säger Johanna Söderberg (C), som väntas tillträda som kommunalråd.

Sparkravet som kommunstyrelsen preciserat är på cirka fem miljoner kronor. Det trots att kommunen både höjer skatten och lägger en budget som inte uppfyller det som brukar kallas för god ekonomisk hushållning, det vill säga ett plusresultat på två procent.

– Vi jobbar på att få fram vad det här kan betyda för verksamheterna, säger Johanna Söderberg, som konstaterar att det väntar ett stålbad innan ekonomin är i balans. Resultatet i år pekar mot ett minus på 12,5 miljoner kronor.

Det som hittills sagts är att biblioteket i Åmotfors hotas av nedläggning.

Det gör att Socialdemokraterna och ABF tillsammans planerar ett protestmöte mot de nedläggningsplanerna på söndag. Samtidigt pågår en namninsamling med krav på att biblioteket ska räddas.

– Folk är väldigt upprörda. Det här drabbar barn och unga och de som har svårast med sin ekonomi, säger Birgitta Eklund (S), som sitter i kommunstyrelsen i Eda.

Johanna Söderberg säger att vård och skola och andra verksamheter skulle drabbas ännu hårdare om fritid- och kulturområdet undantas från sparbetinget.

Också kommunens servicepunkter i Skillingmark och Koppom hotas av nedläggning, enligt Birgitta Eklund. Det är något som hon är kritisk till.

Men hur tänker ni socialdemokrater minska kostnaderna?

– Min upplevelse är att man inte gjort en riktig genomlysning av verksamheten, inte sett på helheten, säger hon.

Socialdemokraterna i kommunstyrelsen reserverade sig mot det budgetförslag som kommunstyrelsen tog. Partiet säger nej till skattehöjningen och till nedläggning av biblioteksfilialer, men vill ha ett ännu tuffare sparbeting på andra verksamheter.

De avgörande budgetbesluten tas på kommunfullmäktigemötet 28 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.