Nytillträdde polisområdeschefen Patrick Ungsäter svarar på era frågor. Foto: Polisen

Polisregion Bergslagens nya chef Patrick Ungsäter svarade på frågor

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällen har den nya regionpolischef Patrick Ungsäter svarat på era frågor som rört allt ifrån hastighetsöverträdelser i nordvärmland till vilken utbildning som polischefsjobbet kräver.

Ställ frågor till polisregion Bergslagens nya chef Patrick Ungsäter

Nu stänger vi den här chatten. Vi tackar för alla frågor som vi fick in och riktar även ett stort tack till Patrick Ungsäter för att han kunde vara med och svara.

/SVT Nyheter Värmland

Peter Andersson Forshaga • Swish bedrägerier , anmält flera stycken med bevisning som id kort, bank id via Swish namn , texter där personen svarar tydligt att hon/han lurat mig, varför görs inget? Är det helt okey att man inte ska kunna köpa med bevisning och sen få svaret att målet läggs ner. Vart har polisen tagit vägen?? Man tappar ju förtroendet helt när inget händer, o man ser att kriminella kan göra vad dom vill.

Hej Peter!
Vi har ett stort inflöde av bedrägerier och det kan vara en förklaring till att du inte fått någon återkoppling. Det behöver inte betyda att ärendet inte utreds. Många gånger är det gärningsmän med många brott på sitt samvete och dessutom med stor geografisk spridning vilket gör att det tar tid att utreda.

Bedrägerier är den nya tidens rån som ofta utnyttjar det som händer i vår omvärld. Nu senast Corona kopplat till köp på nätet och vaccinering. Det är därför oerhört viktigt att hela tiden veta vem man skickar pengar till och varför. Det är lätt att bli lurad och svårt att utreda.

Om du vill att jag ska följa upp ditt ärende får du gärna skicka ett mail till patrik.ungsater@polisen.se

Vänligen Patrick

Janne • Varför är polisen så osynlig i tätorten nu för tiden och varför ser man aldrig gående patruller?

Hej Janne!

Detta är en viktig legitimitets- och förtroendefråga det vill säga att vi ska vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Om man tittar på Karlstad så har vi lagt mycket patrullerande tid de sista åren i Kronoparken och i krogmiljö eftersom det är två av flera så kallade "hotspots".

Utöver det är det självklart viktigt att vara synlig även i miljöer och på platser där det inte händer något. En sådan plats är nätet och vår digitala synlighet. Jag menar att vi kan bli mycket bättre på att visa vad vi gör och hur mycket tid och energi vi lägger både förebyggande och i arbetet med utredningar.

Det är på sin plats att också säga att mycket av den verksamhet som vi bedriver kopplat till den organiserade brottsligheten faktiskt är "osynlig" för vanliga medborgare men högst påtaglig för de som berörs.

Vi kommer satsa resurser på att utveckla vår områdespolisverksamhet i takt med att vi får flera poliser utbildade.

Jag hoppas att du kommer se flera poliser både på nätet och på rätt plats även när det inte hänt något framöver.

Återigen, det är en självklar och viktig fråga!

Tack Patrick

Fredrik Johansson • hej jag bor i stöllet vad ska jag behövs göra för att ni ska göra mer kontroller detta är ju väg mot branäs .folk med takbox tror det är fri fart

Hej Fredrik och tack för din fråga.

När det gäller trafikövervakning är det ett arbete som sker årets alla dagar och på dygnets alla tider.

Värmlands län har ett stort och i vissa fall hårt belastat nätverk som absolut kräver övervakning.

Det grundläggande syftet med att övervaka trafiken är att säkerställa att hastigheten sänks och att felbeteenden minimeras i syfte att minska antalet döda och skadade i trafik olyckor.

Vi kan konstatera att antalet utfärdade ordningsböter där fartöverträdelser även innefattas ökar inom polisregion i allmänhet och inom polosområde Värmland i synnerhet under 2020.

Glädjande är att polisen under året börjat använda ett digitalt förfarande när ordningsböter skrivs ut, detta underlättar processen för alla parter och kommer medföra att mer arbete kan läggas på operativt arbete och mindre på administration.

Detta påvisar att polisen är aktiv och jobbar hårt medtrafikövervakningen även om vår ambition och önskan är att kunna vara på ännu fler platser.

Jag tar även med mig ditt önskemål om ökad trafikövervakning i Stöllet till mina kollegor verksamma i Lokalpolisområde Torsby,

Allt gott, Patrick

Folkvald • Nazistiska NMR utökar sina aktiviteter i Karlstad, hur kommer polisen agera för att skydda demokratin och rättsväsendet?
MVH Politiker/Nämndeman

Hej!
Vi är den yttersta garanten för demokratin och följer hela tiden de rörelser som sker kopplat till NMR och andra liknande organisationer.

Jag får en övergripande lägesbild varje vecka och följer utvecklingen noga. För att ha rätt lägesbild är det viktigt att få rätt information och din och andras iakttagelser kan vara avgörande.

Vi förhåller oss till de legala förutsättningar som finns och kommer agera både förebyggande och repressivt, men så klart alltid värna demonstrationsfriheten.

Tack för ditt engagemang/Patrick

Hjert Bergström • Det pratas om att ge kommuner ett lagstadgat ansvar att arbeta brottsförebyggande. Vilka möjligheter ser du och dina tankar om hur brottsförebyggande samarbetet kan utvecklas mellan kommunerna och polisregionen om förslaget går igenom?

Hej Hjert!

Det där är en fråga som jag på olika sätt lyfta fram under ett antal år, och som jag tror är central för att utveckla den brottsförebyggande arbetet till nästa nivå.

Här i Polisområde Värmland uppfattar jag att vi har en god samverkan med samverkansavtal och medborgarlöften som gör konkret medborgarnytta.

Med ett tydligare lagstadgat ansvar följer sannolikt ett mer hållbart och utvecklat förebyggande arbete över tid. Social och situationell brottsprevention är grunden.

Ett konkret exempel är hur kommunens tillväxt av fastigheter genomförs. Det är viktigt att ha en långsiktig tanke om hur tillväxten ska se ut och lika viktigt hur bostäderna utformas utifrån ett trygghetsperspektiv. Det borde vara en självklarhet att varje ny fastighet villkoras med en brottsförebyggande handlingsplan och att polisen är en del av processen. Jag vet att det fungerar i vissa kommuner och jag hoppas att vi har/får en dialog om detta i polisområdets 11 kommuner.

Ett annat område som är oerhört centralt är skolan. Den viktigaste brottspreventiva åtgärden är att våra ungdomar klarar skolan. Med den vetskapen borde kommunerna satsa så mycket det går på ungdomsverksamhet och skola med målet att alla ska gå ut med fullgoda betyg.

Det är positivt att kommunen har byggt en fritidsverksamhet i Kronoparken och en skola i Våxnäs i Karlstad.

Det lagstadgade ansvaret skapar en tydlighet som vi saknar i dag.

Vänligen Patrick

Anders • Hej. Störande musik från fordon är problem på många orter. Har ni handlingsplan mot detta. Går det inte att bötfälla på plats? Det är grovt störande och förargelseväckande.

Hej Anders!  

Tack för din fråga,
störande och högspelad musik är en fråga som är högt upp på vår agenda.

Precis som du skriver så är det en företeelse som
förekommer i flera av våra orter och påverkar i många fall vardagslivet på ett
negativt sätt.

Polisen tar problemet på största allvar och har stor
förståelse för att effekterna av störningarna kraftigt påverkar vardagen och möjligheten
till återhämtning och ett fullgott vardagsliv.

I syfte att nå förbättringar inom området är det av vikt
att vi jobbar såväl underlättande mot de som är en del av den kultur/grupp som
giller att åka bil med vänner och spela musik på ett sätt som är förenligt med
övriga samhällets behov och lagstiftning.

Detta genom att föra en löpande dialog om vad som är ok
och vad som inte accepteras utifrån polisens uppdrag.

Mot den del av ovan nämnd grupp som gör medvetna val
utifrån målet att provocera samt störa andra i största möjliga omfattning fokuseras
mer på ett repressivt agerande utifrån den juridiska verktygslådan polisen har
att tillgå.  Det kan handla om att avvisa
personer ifrån en specifik plats med stöd av polislagen, vidare kan om
förutsättningarna medger ordningsböter utfärdas på plats.

Det pågår även en tät samverkan med respektive kommuner
ute i våra lokalpolisområden i syfte att dämpa negativa effekterna.

Polisen är angelägen om de problem vi ser idag skall lösas
över tid och inte enbart dämpas under korta insatsperioder, detta medför ett
behov av dialog mellan flertalet aktörer så som polis, kommuner, berörda ungdomar
och dess vårdnadshavare.

Polisregion Bergslagen har varit drivande i frågan om att
utveckla och förbättra lagstiftningen kopplat till detta fenomen i syfte att
kunna agera effektivare mot de som missköter sig.

Vi jobbar efter bästa förmåga för att situationen skall förbättras
och uppmanar våra medborgare att höra av sig om problemen uppstår i deras
område.

Allt gott och åter tack för din fråga. Patrick









Johan Sätterberg • Vilka meriter krävs för att få din position. Vad måste man göra grunden?

Hej Johan!

När jag blev polis var det viktigt för mig att vara på en plats och med ett uppdrag där jag kände att jag kunde göra skillnad. Det blev ungdomar, narkotika och grovt kriminella under många år. Det har aldrig varit särskilt viktigt för mig att vara hög chef men det har däremot varit viktigt att få möjlighet att påverka både i det stora och lilla. Det har också varit en självklarhet att göra mitt bästa utifrån förutsättningarna i varje given situation.

Med tiden har jag fått nya uppdrag och fått möjlighet att leda många olika verksamheter.

I dag krävs det rent formellt att man är polis och klarar polisutbildningen. Du har alla möjligheter att växa i uppdraget och få utbildningar internt. Jag började polisutbildningen vid 25-års ålder och har läst både på Växjö och Stockholms universitet under tiden jag varit polis. Den erfarenhet man har med sig in är ofta viktig oavsett vad man gör inom polisen.

Allt gott,

Patrick

Anders G • Hur ser du på vikten av att beivra mindre lagöverträdelser som kan leda till att man får fast/ kan lösa grövre brott.

Hej Anders G!

Jag tror att det är mycket viktigt att beivra även ringa brott eftersom det i förlängningen kan leda till grövre. Sedan den 4 januari har vi startat snabbare lagföring i LPO Karlstad vilket innebär att vi i många fall lagför direkt på gatan. sedan starten har vi genomfört 25 olika ärenden med metoden. En stöld av en tårta gav 5, 300 kronor i böter. Metoden är viktig både ur ett brottsförebyggande perspektiv men också utifrån att den kan riktas mot kriminella nätverk och med nolltolerans och snabb effekt för ögonen.

Tack för en bra fråga!

Patrick

I eftermiddag kommer polisregion Bergslagens nya chef Patrick Ungsäter svara på era frågor i vår chatt. Du kan redan nu skicka in dina frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.