Foto: Länsstyrelsen/SVT

Starka reaktioner efter nyheten om de omhändertagna djuren

Uppdaterad
Publicerad

Vår artikel om att Länsstyrelsen i Värmland beslutat att omhänderta omkring 500 nötkreatur på en gård i Värmland har väckt starka reaktioner. Många tycker att myndigheterna borde ha agerat tidigare. Nu bemöter enhetschefen Maria Hammarström kritiken.
– Det kan se ut som att vi inte har agerat, men det har vi.

”Ingripande borde ha skett tidigare. Skall inte behöva gå så långt. Stackars djur”, ”Varför låta det gå flera år???? ”,”Alldeles för långa handläggningstider när det gäller djur som far illa”, så lyder några av reaktionerna i kommentarsfältet till vår artikel om de omhändertagna vanvårdade djuren . 

Enligt Maria Hammarström har länsstyrelsen gjort upprepade besök på gården under tio års tid. Brister har påtalats och åtgärdats, nya brister har upptäckts och åtgärdats och så har det hållit på. Det senaste året har situationen dock förvärrats.

– Det har funnits djurskyddsbrister, av olika omfattning och varierande allvarlighetsgrad, av och till under flera år i besättningen. Utifrån kan det se ut som att myndigheten inte gör nånting men Länsstyrelsen har på olika sätt agerat och vidtagit åtgärder för att få djurhållaren att rätta till bristerna, säger Maria Hammarsten.

”Rättssäker bedömning tar tid”

När Länsstyrelsen finner brister i en djurhållning ska djurhållaren ges möjlighet att rätta till dem och ofta gör djurhållaren det enligt länsstyrelsen. Ibland, som i detta fall kan det visa sig att brister återkommer, eller att nya brister uppstår. Men enligt Maria Hammarström tar det tid att göra rättssäkra bedömningar om en djurhållare ”inte varaktigt kan sköta sin djurhållning” som lagstiftningen kräver.

– Innan man kan fatta så ingripande beslut som ett omhändertagande behöver andra vägar prövas först. När djurhållaren, trots att hen fått tid och möjlighet att förbättra situationen för djuren, inte tar vara på den möjligheten anser Länsstyrelsen att det finns grund för det beslut som nu fattats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.