Starkeman-Johnny hårdtränar inför stortävling

Uppdaterad
Publicerad

28-åriga Johnny Hansson från Årjäng knep tredjeplatsen i tävlingen Sveriges starkaste man som avgjordes i september. Nu laddar han inför nästa tävling mot landets och några av världens starkaste.

– Jag ska bli starkast i världen!

”Giants Live” som är den officiella kvalificeringsserien för Världens starkaste man avgörs i Norrköping den 11 november. Vid varje Grand Prix så möts upp till tolv av världens största och starkaste män och gör upp i sex extrema grenar. Topp-3 från varje tävling får en biljett till Världens Starkaste Man.

– Bland annat kommer Zydrunas Savickas, som enligt många är den starkaste mannen som har gått på denna jord. Det blir en häftig grej att få möta de allra vassaste, säger Johnny Hansson och fortsätter:

– Strongman är en sport som testar vad din kropp klarar av. Den är enligt mig det optimala styrketestet.

Nu laddar Johnny Hansson med hårdträning i sin träningslokal i ett industriområde i Årjäng. Här ser redskapen inte riktigt ut som på gymmen, det påminner mer om en verkstad. Han lyfter atlasstenar, välter traktordäck, bär vikter och inte minst äter han enorma mängder mat.

Sex mål mat om dagen

– Jag äter ungefär sex lagade mål mat om dagen. En vanlig dag ligger jag på ungefär 6000 kalorier, men när det drar ihop sig till tävling kan det fort sticka upp till 10 000 ungefär. Det är 3-4 gånger så mycket som en vanlig person äter.

Johnny Hansson började styrketräna för att ha något meningsfullt att göra. Från början helt utan tanke på att bli vrålstark eller tävla. Men, när han vann den första tävlingen han deltog i fick han mersmak och efter det har han fortsatt uppåt från amatör till elitnivå. Målet nu är att bli bäst.

– Jag vill bli starkast i Sverige, det är mitt första mål. Sedan ska jag bli starkast i världen.

När tror du att du kommer vara på topp?

– Om allt går som jag vill så har jag i alla fall tio år kvar i sporten och innan dess hoppas jag ha peakat.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.