Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är skillnad på friskolor och friskolor, menar föräldrakooperativet i Värmskog. Foto: SVT

Statlig utredning hotar Värmskogs friskola

Uppdaterad
Publicerad

En statlig utredning om hur skolan ska bli mer likvärdig föreslår att friskolorna ska få mindre pengar, eftersom de bedöms få för mycket i nuläget. Men föräldrakooperativet i Värmskog menar att det inte stämmer. De har redan knappa marginaler och en minskad skolpeng skulle kunna leda till skolans nedläggning.

– Vi är ganska övertygade om att det kommer bli den konsekvensen, säger Frida Waerme Jones, representant för friskolan i Värmskog.

När Grums kommun lade ner skolan i Värmskog startade byborna ett föräldrakooperativ som tog över driften. Här går 52 barn från förskoleklass till sexan.

– Man kan leka med vilken klass som helst. Du leker med ettorna, liksom, säger Elsa Gärdt som går i tredje klass.

Nu föreslår utredningen att hennes skola ska få en mindre skolpeng än vad de kommunala skolorna får. Friskolornas omkostnader bedöms på det stora hela vara mindre än kommunernas, bland annat eftersom de inte har samma skyldighet att erbjuda alla elever en plats. Alltså får de mer pengar än vad de behöver.

– Jag tycker det låter rätt rimligt, att man som kommun får göra ett avdrag, säger Thomas Nilsson, barn- och utbildningschef i Grums kommun.

Skillnad på friskolor

Emma Borgstrand, förälder och representant för friskolan i Värmskog, håller inte med om att de får för mycket pengar. Hon har heller aldrig varit med om att de nekat ett barn en plats.

– Det finns skillnader mellan friskolor och friskolor. Vi är tillhör ju de friskolor som är idéburna på landsbygden, som existerar för att inga andra alternativ finns här, säger hon.

Friskolornas riksförbund tycker inte heller att friskolorna, varken ideella eller vinstdrivande, är överkompenserade i dagsläget.

”Konstigt”

Förslaget är långt ifrån att bli verklighet, och det är ännu oklart hur mycket skolpengen för friskolan i Värmskog skulle minska.

Men en byggd utan skolan skulle vara märkligt, tycker sjätteklassaren Jessica Andersson Lööf.

– Det är ju den enda skolan jag har gått på. Det är den närmaste skolan som finns nära mig, så det skulle kännas lite konstigt att bo i en by där hela mitt liv har varit en skola och sen skulle den bara försvinna, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer