”Det är stort att statsministern kommer till lilla Björneborg” säger Hans Hilding, föreståndare för Folkets hus. Foto: SVT/TT

Statsministern sommartalar i Björneborg

Uppdaterad
Publicerad

När statsminister Stefan Löfven (S) kommer till Björneborg på söndag för att hålla sitt sommartal ska det handla om framtidstro. Det kan bli en utmaning på en ort som tappat 40 procent av sin befolkning de senaste 40 åren.

I mitten av 1970-talet bodde närmare 2 000 personer i Björneborg. I centrum fanns allt från bank till post, försäkringskassa och såväl livsmedels- som detaljhandel. I dag är det mesta av servicen borta.

– När man ser tillbaka så ser det ju inte bra ut. Men det här är ett underbart samhälle att växa upp i, alla känner alla och det finns förutsättningar. Vi har ett folkets hus, en folkpark och en fritidsgård, säger föreståndaren för Björneborgs Folkets hus och park Hans Hilding.

Av all den service som en gång fanns i Björneborg återstår bara en pizzeria och en närbutik. Och närbutiken håller på att dö sotdöden.

– Det går så dåligt. Det finns inte så mycket folk kvar här. De har flyttat härifrån, säger Aiman Alkhateb som tog över närbutiken i Björneborg för ett och ett halvt år sedan.

Hoppas på vändning

Aiman Alkhateb berättar att han inte ens kan ta ut ordentlig lön för sitt arbete med butiken. Nu hoppas han att statsministerbesöket ska kunna bidra till en vändning för Björneborg och de knappt 1 200 invånare som bor kvar.

– Jag hoppas de ska arbeta hårt för att utveckla det här området. Det är så vackert här, säger han.

Folkets husföreståndaren Hans Hilding ser fram emot statsministerns sommartal i folkparken.

– Jag hoppas ju att den politiska inriktningen att hela landet ska leva kommer att genomföras, säger han.

Vad tror du att statsministerbesöket betyder för framtidstron i Björneborg då?

– Oaktat politiskt intresse så är det ju stort att statsministern kommer till lilla Björneborg. Då visar han sig ju åtminstone ute på landet. Det är bra bara det, säger Hans Hilding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.