Mads Östberg vann WRC 2-klassen i Svenska rallyt. Foto: TT

Solberg fick punktering – tappade tredjeplatsen till Kristoffersson

Uppdaterad
Publicerad

Mads Östberg tog sin andra raka seger i Svenska rallyts WRC 2-klass, före landsmannen Ole Christian Veiby och hans värmländske kartläsare Jonas Andersson.

I WRC 3 tappade rookien Oliver Solberg sin pallplats till Johan Kristoffersson.

Det fanns stora förhoppningar på stora svenska framgångar i WRC 2- och WRC 3-klasserna i Svenska rallyt – men det blev förare från Norge och Finland som stal showen.

Utökade avståndet

I WRC 2 stod kampen om segern mellan Mads Östberg och Ole Christian Veiby inför söndagens avslutande powerstage. Östberg hade ett försprång på 15,8 sekunder och kunde till slut säkra segern med 23,4 sekunders marginal.

Svenska rallyt

– Det känns riktigt bra. Det har varit en väldigt utmanande helg, säger Östberg i SVT:s sändning.

Mads Östberg vann WRC 2-klassen i Svenska rallyt. Foto: TT

Norrmannen har nu vunnit de båda inledande VM-deltävlingarna och har samlat ihop totalt 50 poäng.

Det värmländska hoppet Pontus Tidemand körde in på tredjeplats i klassen och var till slut 37,7 sekunder bakom segraren.

Solberg fick punktering

I WRC 3 blev det finsk seger genom Jari Huttunen som var fem sekunder före landsmannen Emil Lindholm. Huttunen blev också bästa R5-förare i rallyt, trots avsaknaden av fabriksuppbackning som förarna i WRC 2 har.

– Det känns fantastiskt, säger Huttunen i SVT:s sändning.

Det svenska intresset i WRC 3 fokuserades på kampen om tredjeplatsen där nykomlingen Oliver Solberg hade 1,1 sekunds försprång till Johan Kristoffersson inför den sista sträckan.

Solberg höll dock inte hela vägen. Han fick en smygpunktering på Likenässträckan, tappade nästan två minuter och halkade ned till femteplats totalt.

Johan Kristoffersson var däremot snabbast av alla i klassen på sträckan och kunde därmed säkra sin andra raka tredjeplats i klassen i Svenska rallyt.

– Det känns jättebra. Det är som en liten miniseger att kunna vara bästa svensk. Det har varit ett otroligt utmanande rally och och svåra förhållanden, säger Kristoffersson till SVT Sport.

Seger för Kristensson

I junior-VM kom helgens enda svenska seger då Tom Kristensson tog sin andra raka triumf i Sverige och fick en perfekt start i jakten på JVM-guldet.

Snabbast av de tvåhjulsdrivna bilarna var dock hemmaföraren Dennis Rådström som var 27 sekunder snabbare än Kristensson till slut. Rådström deltog dock utom tävlan i JVM-klassen.

Slutställning WRC 2, WRC 3 och JWRC

WRC 2

1) Mads Östberg, Norge/Citroën, 1.15.53,1

2) Ole Christian Veiby, Norge/Hyundai, +23,4

3) Pontus Tidemand, Sverige/Skoda, +37,8

WRC 3

1) Jari Huttunen, Finland/Hyundai, 1.15-46,1

2) Emil Lindholm, Finland/Skoda, +5,0

3) Johan Kristoffersson, Sverige/Volkswagen, +31,3

...5) Oliver Solberg, Sverige/Skoda, +2.23,2

JWRC

1) Tom Kristensson, Sverige, 1.22.51,3

2) Martin Sesks, Lettland, +37,8

3) Ken Torn, Estland, +1.00,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet