De som inte hade fingerfärdigheten med sig från början fick god hjälp av de mer erfarna. Foto: SVT

De stickar för behövande

Publicerad

För andra året i rad så anordnades det ett stickcafé med tonvikt på välgörenhet på ett tiotal platser i Värmland i dag. Och på programmet stod allt från stickning för nybörjare till föreläsning via videolänk.

I Klarälvdalens Folkhögskolas lokaler i Hagfors var det gott om både folk och garn när stickcaféet öppnade vid tiotiden. Garn i alla färger bands samman till plagg som ska komma bättre behövande till del. Och de som inte hade fingerfärdigheten med sig från början fick god hjälp av de mer erfarna.

– I år stickar vi varma mössor och vantar som sedan skickas till Stadsmissionen. Det är många som kan behöva något som värmer när vinterkylan kommer, säger Ingela Blomberg som är initiativtagare till stickcaféet.

Hoppas på tradition

Förra året resulterade stickcaféerna, som då hölls på sju platser i Värmland, i ett 80-tal varma babyvästar som skickades till ett sjukhus i Tanzania. 

– Jag hoppas vi ska överträffa det i år, säger Ingela Blomberg.

Stickcaféerna i Värmland är ett samarrangemang där bland annat kommuner och studieförbund binder ihop det hela. I Hagfors är det Klarälvdalens folkhögskola, Hagfors bibliotek och ABF som genomför arrangemanget. Under eftermiddagen kunde alla deltagande stickcaféer ta del av en föreläsning via videolänk med hemslöjdskonsulenten Carina Olsson.

– Redan i fjol var det många som ville att det här arrangemanget skulle återkomma. Nu hoppas jag att det blir tradition, säger Ingela Blomberg som till vardags arbetar på Klarälvdalens folkhögskola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer