Inger Hallström Stinnerbom är nominerad till Årets Kulturmappie Foto: SVT/Privat

Stinnerbom nominerad till årets Mappie

Uppdaterad
Publicerad

Inger Hallström Stinnerbom är nominerad till Årets Kulturmappie.

– Det är ju naturligtvis jätteroligt. Men jag förstår inte hur det har gått till, berättar Stinnerbom som inte bara har syprojekt utan också bokprojekt i gång.

Mogna Attraktiva Pionjärer. Det är vad Mappie står för. Ett ord som skapades av tidningen M-magasin och utmärkelsen Årets Mappie delas sedan år 2006 ut till kvinnliga företrädare i åldern 50+. Nominerad i kategorin Kulturmappie för år 2016 är Inger Hallström Stinnerbom som arbetar som kostymör på Västanå Teater i Sunne. Hon känner delvis igen sig i beskrivningen av en Mappie.

– Mogen känner jag ju mig. Attraktiv har jag ingen som helst åsikt om. Pionjär kan jag väl tycka att jag är på ett sätt som utgått från vårt folkliga mode på teaterscenen. Det gör jag hela tiden. Och även på sätt och vis eftersom jag är en av dem som drivit fram teatern i berättarladan. Det är inte så vanligt att ha en så stor teater på landet i en lada. Det tror jag inte finns någon annanstans.

I kategorin står hon mot poeten Madeleine Grive, journalisten Cecilia Hagen, skådespelaren Helena Bergström och konstnären Stina Wolter.

– Ja, herregud vilka damer! Nu får vi se hur det röstas och så tillkännages det på galan som jag ska vara med på den andra april. Jag tror inte att jag har någon chans att vinna, jag skulle bli väldigt förvånad i så fall, men det är kul att vara nominerad.

”Bli upplyft från verkligheten” 

Enligt tidningen är Stinnerboms scendräkter ”ett mirakel” och de skriver att hon ”visualiserar myterna”. Själv beskriver hon sina scendräkter som något som ska funka och signalera rätt språk men också gärna vara vackra att se på.

– Min uppgift att få historien att bli trovärdig genom att jag sätter på folk rätt kostymer. Då kan man ju prata både om en värld som den ser ut i stort sett men också varje person ska funka i sin helhet. Vad har personen för status i pjäsen? Som publik ska man ska ganska snabbt få koll i magen på vilka som är vilka och vilket förhållande de har till varandra. Sedan tycker jag alltid att det är härligt när saker är vackert, även när det är hemskt eller fattigt. Man går på teater för att slungas bort lite från verkligheten, bli upplyft från verkligheten. Sedan kanske inte alla behöver göra teater på det sättet men så ser jag det.

Bokaktuell

Just nu håller Inger på att planera kostymer inför sommarens föreställning i Berättarladan ”Charlotte Löwensköld” och hon har även varit inblandad i dräkterna till vinterturnén som har premiär i slutet av januari i Hagfors. Dessutom är hon aktuell med boken ”Tråden jag ärvde: teater, folk, kostym”.

– Folk kom efter föreställningarna och frågade efter bilder på kostymerna. Jag tyckte det var roligt att framställa kostymerna stillastående och då inte på scen utan i en rad olika miljöer runt om i Sunne. Teaterns alla medarbetare är modeller – även sömmerskor, snickare och sådana som inte syns på scenen.

Och när hon inte syr kläder till teaterscenen, eller laddar energi genom skogspromenader och dans, brukar hon – just det – sy ännu mer.

– Jag har dragit igång något som heter ”blommiga skjortor för modiga män”. Så det syr jag på, berättar Inger Hallström Stinnerbom med ett varmt skratt.

Totalt är 25 personer nominerade till sex Mappie-priser i kategorierna: Årets Maktmappie,  Årets Kulturmappie, Årets Stilmappie, Årets Hjältemappie samt Årets Internationella Mappie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.