Häng med i danssalen i klippet. Foto: SVT

Stjärnorna får dansa igen med teknikens hjälp

Publicerad

Dansgruppen Stjärnorna är en av alla aktiviteter som tvingats ta en paus på grund av pandemin och det till mångas stora sorg. Men, nu har dansläraren Ia Pettersson Testouri i Karlstad dansförening startat upp verksamheten igen med hjälp av digital teknik.

– Jag är jätteinspirerad och jag har förstått att det betyder mycket.

Dansgruppen Stjärnorna har funnits i cirka sex år och startades på initiativ av dansläraren Ia Pettersson Testouri. Hon fångade upp att det fanns ett stort dansintresse bland personer med olika funktionsvariationer och sedan starten har intresset varit så stort att de börjat med fler grupper för olika åldrar.

”Dansen betyder allt”

För många i gruppen har dansen och gemenskapen kring den väldigt stor betydelse, så när den och mycket annat ställdes in i höstas skapades ett stort tomrum. Att Ia Pettersson Testouri och hennes kollegor nu startat upp en variant där några deltar digitalt och några på plats är så välkommet.

– Att få dansa betyder allt. Man saknar kompisarna, men jag är så laddad för att få dansa på distans, säger 35-åriga Kristin Jernetz från Molkom.

När SVT Värmland besöker en lektion på Dansstudion i Karlstad är Kristin Jernetz en av fyra som deltar via Zoom och en handfull dansare är på plats i salen. De ska öva inför en videoinspelningen och alla dansare och fått välja en egen låt. De river av allt från discodängor till musikallåtar. Ett krav är att alla spritar händerna och har på sig munskydd.

Trots att mycket är annorlunda så sprudlar det av dansglädje och alla får glänsa lite extra i sina utvalda låtar.

Häng med i danssalen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.