Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det kan bli väldigt våldsamt”, säger ordningsvakten Patrik Westerhaag. I videon berättar han om sitt arbete på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Johan Forssblad/SVT

Stöket på Centralsjukhuset i Karlstad ökar

Uppdaterad
Publicerad

Redan i slutet av oktober i år var antalet ordningsvaktsingripanden på Centralsjukhuset i Karlstad uppe i samma nivå som under hela 2019. I flera fall av ingripanden bar också folk vapen.

Fram till den 23 oktober i år hade de sju ordningsvakterna som arbetar på Centralsjukhuset i Karlstad gjort 200 ingripanden och var då upp i samma nivå som under hela 2019.

– Vi har sett en ökning men i och med att året inte är slut än vet vi inte exakt hur stor ökningen kommer att bli. Men det handlar om mellan 15 och 20 procent, säger Region Värmlands biträdande säkerhets- och beredskapschef Mikael Linderholm.

Här följer några utdrag ur ordningsvakternas händelserapporter:

  • ”Ortopedmottagningen hade en patient som slog läkaren med krycka och rev ner saker från väggen. Träffade på henne nere vid entrén och avvisade henne från området.”
  • ”Akuten ringer om en patient som bär kniv. Känd person sen tidigare. Lämnar ifrån sig utan krångel.” 
  • ”Överfallslarm på PIVA. Vid ankomst var personen nerlagd på golvet av personal. Assisterade att bära personen till bältessängen.”

Ingen utökning

Trots ökningen av antalet ingripanden från ordningsvakternas sida har inte Region Värmland några planer på att utöka bevakningen.

– Vi får naturligtvis hålla ett öga på antalet ingripanden och se vart det tar vägen. Men i nuläget så är ökningen såpass liten, det handlar om 30 till 40 fall per år, så jag känner mig trygg med att vi kan hantera ärendena med den personal vi har, säger Mikael Linderholm.

I videon ovan berättar ordningsvakten Patrik Westerhaag om hur hans vardag på Centralsjukhuset ser ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer