Stölderna av båtmotorer ökar i Värmland

Publicerad

Båtmotorstölderna ökade förra året. Detta trots att båtägarna organiserat sig och går vakt på nätterna på sommarhalvåret, visar statistik från Polisen i Värmland. 71 båtmotorer stals i fjol jämfört med 58 stycken under 2017. 
– Det är allt från små till riktigt stora båtmotorer som stjäls, säger Lennart Hynynen vid polisen i Värmland.

Lennart Hynynen åker runt och pratar om nyttan för medlemmar i båtklubbarna med att båtägarna bevakar sina båtar. Det kallas för Båtsamverkan och finns nu i Karlstad, Kristinehamn och Säffles polisområden. 

Men i och med att båtägarna går vakt i hamnarna under sommaren så ökar risken för att tjuvarna slår till på vintern. Förra vintern stals fem motorer i ett båthus på Heden, enligt Lennart Hynynen. Hittills i år är inga båtmotorer anmälda stulna.

Värre längs Bohuskusten

Men längs Bohuskusten har stölder redan anmälts från ett trettiotal orter i år, sammanlagt runt 90 stycken och mer än dubbelt så många som vid den här tiden i fjol. Och då brukar ändå den stora vågen anmälningar komma in runt påsk, när många sommarboende tittar till sin båt för första gången på säsongen.

Hittas i gränskontroller

De allra flesta stulna motorer förs omedelbart utomlands, men allt fler hittas och en del kan också återbördas till sin ägare.

– Idag har man införselkontroller inom EU och många gånger hittas motorerna redan vid första stoppet som ofta är vid färjeläget i Polen, säger Thomas Andersson som är samordnare för polisens Båtsamverkan Väst och den som till sist får alla anmälningar om motorstölder längs västkusten på sitt bord.

– Därifrån har vi fått tillbaks många motorer som är stulna här på västkusten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer