• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Tillsammans med Naturskyddsföreningen i Kil arrangerar Johannes Söderqvist en endagsfestival i Högboda Folkets hu. Foto: Privat: Johannes Söderqvist

Stoppad skogsfestival blir av i ny tappning

Uppdaterad
Publicerad

I november skulle Skogsfestivalen i Högboda ha arrangerats, men bara några dagar innan starten stoppades den av kommunpolitiker i Kil. Johannes Söderqvist i Brunskog reagerade på beslutet och tog saken i egna händer.

– När jag hörde om detta blev jag så arg att jag ringde till Naturskyddsföreningen i Kil och erbjöd att vi kunde arrangera något tillsammans, så att det blev något form av festival ändå, säger han.

Skogsfestivalen skulle ha arrangerats i byns bibliotek av Kils kommun tillsammans med Naturskyddsföreningen. Anledningen till att arrangemanget stoppades var att kommunpolitikerna ansåg att programmet var för ensidigt.

Många reagerade

Beslutet väckte upprörda känslor. Naturskyddsföreningen i Kil upplevde att politikerna ville strypa den fria debatten. Istället för att stoppa festivalen ansåg de att man borde ha ordnat fler temadagar som vidgat ämnet, till exempel en jord- och skogsbrukets dag.

Efter Johannes Söderqvists samtal till Naturskyddsföreningen bestämde de sig för att arrangera festivalen tillsammans, om än i mindre skala, den sjätte april i Högboda Folkets hus.

– Det känns jättebra att det blir av inte minst av demokratiska skäl. Vi får inte lov att tillåta oss att bli trampade på när politiker går in och lägger ner ett arrangemang. Det är ju lite som om politiker i Karlstad skulle tycka ett en föreställning på Värmlandsoperan är opassande och gå in och säga: Lägg ner!

Det blir endagsfestival

Den ursprungliga festivalen skulle ha pågått i sju dagar, medan det här blir ett endagsfestival.

Bland föreläsarna finns Sebastian Kirppu som även skulle ha deltagit i den stoppade festivalen, ekofilosofen Pia Skoglund, svampexperten Helena Björnström, skogsingenjören Martin Jentzen och arrangören själv, Johannes Söderqvist – som kommer framföra föreställningen ”Livet på en pinne” tillsammans med sin fru Maria ”Vildhjärta” Westerberg.

– Det kommer handla om hur den svenska skogsbruksmodellen har påverkat skogsekosystemet de senaste 70 åren, vi gör en vandring med en mykolog, vi har diskussionsforum, och det kommer pratas om lite annorlunda skogsbruksmodeller, säger Johannes Söderqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer