Robert Hall, ordförande för den Europeiska ekobyföreningen GEN, på plats i Molkom under konferensen. Foto: SVT

Stor ekobykonferens i Molkom

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Sverige pågår nu den europeiska ekobykonferensen på Ängsbacka i Molkom. Här samlas runt 500 personer från flera olika länder för att utbyta erfarenheter om livet i ekobyarna.

Konferensen pågår fram till på fredag och har flera seminarier och workshops där experter, politiker och entusiaster deltar.

– Det är väldigt stor spännvidd. Allt från alternativ teknik, till socialmetoder för att komma överens, beslutsprocesser, hur man beslutar på ett mer demokratiskt sätt tillsammans, hur man kan påverka samhället. Men det kan också vara hälsa, kultur eller personlig utveckling, säger Robert Hall, ordförande för den Europeiska ekobyföreningen GEN.

Robert Hall Foto: SVT

Intresset för ekobyar har enligt Robert Hall skiftat genom åren, men växer nu även från politiskt håll sedan klimatfrågan har blivit allt mer prioriterad. Han menar att ekobyarna är en viktig del i arbetet för ett hållbarare samhälle.

– De ekobyarna som finns är verkliga modeller som finns i alla världens länder. Det är bevisat att ekobyar har tio till trettio procent av det ekologiska fotavtrycket jämfört med det normala samhället. Det finns svenska ekobyar som lever och mår bra men som inte tär på jorden på samma sätt som det vanliga samhället, säger Robert Hall.

Vilka utmaningar finns det för ekobyarna idag?

– Det är inte alltid lätt att leva ekologiskt. Det är svårt juridiskt att få bygglov och få igenom avloppslösningar. Det kan vara svårt att bli erkänd som en ”community”, som en grupp människor som bor tillsammans men som varken är kärnfamilj, individ, företag eller förening. Vi är inte uppväxta med att leva tillsammans och dela på saker tillsammans.

Det här är en ekoby

Nationalencyklopedin definerar en ekoby som ett ”bostadsområde med energisnåla hus och så miljövänliga energikällor som möjligt, småskalig VA-teknik, avfallsåtervinning” samt att det finns möjlighet till viss självhushållning liksom samarbete genom kooperativ verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.