Stor ökning av nätdroger

Publicerad

Polisen i Värmland varnar nu för att användningen av så kallade nätdroger ökar kraftigt bland ungdomar. Värmlandspolisen förstärker nu spaningen på internet för att bromsa utvecklingen.

Att handla spice och andra droger på nätet blir allt vanligare. Ifjol gjorde svensk polis nästan 5500 beslag, mer än en fördubbling jämfört med 2011. I februari avslöjade till exempel Värmlandspolisen en stor härva med cannabis och spice i Säffle.

– Både lokalt och nationellt har det ökat lavinartat. Vi ser att vi gör fler och fler beslag, framförallt bland unga, av just nätdroger och det här är ett växande problem som vi måste hänga med i, säger Daniel Fernström, chef för Karlstadpolisens ungdomsgrupp.

För polisen är nätdrogerna komplicerade – tillverkarna ligger före lagstiftarna och vissa versioner är inte narkotikaklassade. Missbrukande ungdomar kan alltså fortsätta utan påföljd.

– Då läggs utredningen ned och Socialtjänsten kan inte göra någonting, säger Mia Hermansson, Brottsförebyggande centrum i Värmland. Hon skulle hellre se att dessa ungdomar följs upp innan de fastnar ännu djupare i missbruket.

Värmlandspolisen har nu anställt en utredare som enbart jobbar med spaning på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer