Foto: TT

Stor prisökning på värmländska bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspriserna ökar i Värmland, både för bostadsrätter och villor. På ett år har villapriserna i länet ökat med 10,1 procent vilket är mest i hela landet, visar siffror från Svensk mäklarstatistik.
– Det har varit en otroligt stor efterfrågan, säger Oscar Carlsson, fastighetsmäklare i Karlstad.

Bostadsmaknaden har varit ovanligt stark i sommar. Antalet bostadsaffärer ökade med 20 procent i juli jämfört med samma period förra året. Och för de som vill köpa en ny bostad får nu räkna med att lägga mer pengar. De senaste tre månaderna har bostadspriserna i länet stigit med 3,7 procent på bostadsrätter och 8,9 procent på villapriserna.

– Under sommaren har försäljningarna ökat. I våras var det lugnare på grund av coronapandemin då folk inte visste vad som skulle hända med arbeten och nedstängningar av samhället. Nu har folk börjat lära sig att leva med det, säger Oscar Carlson, fastighetsmäklare vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Värmland. 

Villapriserna ökat mest i landet

Senaste året har priserna på en bostadsrätt sjunkit med 1,8 procent. Däremot har priserna på de värmländska villorna kraftigt ökat med 10,1 procent, vilket är den högsta ökningen i landet. Oscar Carlsson menar att förklaringen till detta delvis handlar om att när det sker en prisökning i en mindre kommun med färre totala försäljningar slår det högre när man räknar ut prisökningen procentuellt. På tre månader har villapriserna i Forshaga kommun ökat med 11,8 procent, och hela 18,6 procent på ett år.

– Man ser Forshaga och Kil som ett bra alternativ till Karlstad där man får mycket för pengarna, säger Oscar Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer