Arkivbild skogsbrand Foto: Bengt Andersson

Stor skogsbrand i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort skogsområde norr om Klässbol i Arvika kommun brann under stora delar av lördagen. Torkan och blåsten gjorde att branden var svårsläckt.

SOS larmades om branden strax efter klockan 11 på lördagsförmiddagen. Enligt räddningstjänsten var det ett kalhygge på drygt 1,5 hektar i Östra Hungvik, norr om Klässbol, som brann. Totalt två brandstationer med över tio man var på plats och bekämpade branden.

– Det går bra, vi har lyckats komma runt branden nu så förhoppningsvis ska den inte sprida sig, sa insatsledare Magnus Bengtsson.

Räddningstjänsten jobbade på två fronter som jobbade för att möta varandra på mitten. Även brandflyget, som rutinmässigt flög över brandområdet, hjälpte till och kontrollerade brandområdet.

Nedfallet träd brandorsaken

Området var nygallrat och det låg mycket ris på marken, vilket tillsammans med torkan och blåsten gjorde att branden var svårsläckt. Just gallringen kan också vara anledningen till att det brann. De senaste dagarna har det blåst mycket och träden i området har på grund av gallringen fått utstå mer vind än vanligt.

– Det verkar som att det är ett träd som fallit över en elledning och de som har hand om elledningarna, Ellevio, har brutit strömmen.

Enligt Ellevio berördes som mest 344 hushåll av elavbrottet.

Tappade kontrollen

Efter att ha fått branden under kontroll så blåste det upp vid lunchtid, vilket gjorde att räddningstjänsten tappade kontrollen över branden.

– Ja, den fick nytt tag när det blåste upp igen. Men nu ska vi ha kontroll över den igen, sa Magnus Bengtsson vid 14-tiden.

Ingen person ska ha kommit till fysisk skada i branden. Vid 16-tiden var branden helt släckt och räddningstjänsten har nu lämnat området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.