Foto: Bengt AnderssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två skogsbränder härjar i Värmland – franska flyg hjälper till

Uppdaterad
Publicerad

Två skogsbränder har härjat i Värmland under måndagskvällen, en i Säldebråten i Högboda och en utanför Furtan i Arvika. Åskan tros ligga bakom bränderna.

Larmet om skogsbranden i Säldebråten i Högboda kom vid 15-tiden.

Två franska brandflygplan hjälpte till att vattenbomba och vid 19-tiden meddelade räddningstjänsten i Karlstad att branden var under kontroll.

– Vi har haft två plan som hjälpt oss att släcka, säger Nils Weslien, och fortsätter:

Vi kommer nu att gå in och släcka med markpersonal och sedan till natten kommer vi att ha personal på plats för bevakning.

Branden i Arvika

Det brann även på en höjd vid Bårtjärn vid Furtan utanför Arvika på 400 meter i omkrets. Larmet inkom vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen.

Två styrkor har varit på plats och bekämpat elden, från Arvika och Edane. De fick även hjälp av två portugisiska plan och det ena planet från Frankrike. De kunde då snabbt få branden under kontroll.

– Vi har läget under kontroll, det har varit positivt att ha planen till hjälp, säger Alf Törnkvist och fortsätter:

– Arvika har nu lämnat branden i Furtan, kvar är Edane för eftersläckningsarbete.

Polisen misstänkte till en början att de båda bränderna, i Furtan och Säldebråten, var anlagda. Men tillsammans med räddningstjänsten har man nu kommit fram till att det är åskan som ligger bakom de båda bränderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Bengt Andersson
Det brinner just nu vid Furtan utanför Arvika. Foto: Bengt Andersson